Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Povjerenstvo donijelo odluku: Marko Milić nije utjecao na zapošljavanje

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je o slučajnu glasnogovornika Vlade Marka Milića koji je optužen da je utjecao na zapošljavanje svog prijatelje Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama.

 

 

Izvjestitelj Povjerenstva Igor Lukač kazao je kako je Povjerenstvo donijelo odluku da Milić nije utjecao na zapošljavanje, navodeći sve datume kad je Dujmović potpisivao ugovore na određeno i neodređeno te datum poruke koju je slao Milić.

“Ne može se utvrditi da bi došlo do korištenja utjecaja. Iz dostavljenih dokaza proizlazi da je Dujmović započeo pripravnički staž 2018. i da je ugovor produljen 2019. godine”, kazao je izvjestitelj, prenosi Običan.info.

Dodao je kako su u obzir uzeli činjenice koje su potkrijepljene dokazima te da se može utvrditi kako je Milić poslao poruku pet dana nakon što je sklopljen ugovor i godinu nakon što je počeo pripravnički staž Dujmovića.

Ponovljeno glasovanje

“U odnosu na mogućnost korištenja utjecaja na prvo sljedeće zapošljavanje Nike Dujmovića, također nije životno ni pravno logično. Iz činjenica koje su priložene, predmetni utjecaj nije izvršen niti mogao biti izvršen”, rekao je Lukač. No, nakon njegovog izvještaja stigao je i obrat te protuprijedlog predsjednice Povjerenstva.

Aleksandra Jozić Ileković traži da se utvrdi povreda sukoba interesa zbog, kako navodi, činjenice da je Milić neformalnim putem, odnosno porukom utjecao na to da Dujmović dobije posao na neodređeno vrijeme. “Obveznik je znao i morao znati da radi nešto nedopušteno što obični građani ne mogu. Predlažem da se obvezniku iznese sankcija od 2500 eura”, rekla je Jozić Ileković.

Nekoliko minuta kasnije članovi Povjerenstva su i glasali o predmetu Milić te su većinski podržali prijedlog izvjestitelja i rekli kako nije bilo povrede, odnosno da Milić nije utjecao na zapošljavanje prijatelja. Ova odluka dugo se čekala te su je mnogi predstavili kao prvi test Povjerenstva u novom sazivu.

Nije to sve…

Marko Milić je jedan od ljudi iz najužeg kruga premijera Andreja Plenkovića u kojeg ima potpuno povjerenje, a sin je poznatog novinara Gorana Milića. Nacional je objavio poruke koje su u rujnu 2019. godine razmjenjivali Marko Milić i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Milić je u jednoj poruci HDZ-ovu šefu Hrvatskih šuma samo poslao ime svog prijatelja Dujmovića.

“Radit će do godinu dana na određeno, takva je praksa u Hrvatskim šumama, a onda ćemo ga primiti”, napisao mu je Jakupčić, a Marko mu se zahvalio na odgovoru. Dujmović je dobio posao na neodređeno, ali u svoju obranu je Milić tvrdio da je to bilo skoro dvije godine kasnije pa je to dokaz da nije utjecao.

To nije jedina poruka koju su razmjenjivali. Bilo je i drugih koji ukazuju kako se zapošljavalo u državnoj tvrtki. “Marko, molba. Molim Te, pitaj šefa, za zapošljavanje u šumama Branka Filipetija. On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav”, glasila je druga poruka. Objavljeno je i kako je predsjednica Jozić-Ileković od USKOK-a i Županijskog suda zatražila poruke koje su Milić i Jakupčić razmjenjivali od 2018. do 2019. godine, ali te tražene poruke nije dobila.

Vjetroelektrane i kazna za Medveda

Poruke nije dobila jer se nalaze u spisu afere vjetroelektrane u kojoj je Jakupčić optužen s investitorima u vjetropark Krš-Pađene, prvooptužena u tom slučaju je Josipa Rimac.

Ovaj slučaj je bio jedan od razloga zašto je Andrej Plenković predložio izmjene Kaznenog zakona kako poruke ne bi curile iz spisa. Ako se ubuduće otkrije onaj tko je dostavio poruke ili druge informacije iz spisa, završit će u zatvoru do tri godine.

U predmetu oko Tome Medveda utvrđeno je da  se radi o propustu za dvije imovinske kartice. Radi se o nekretninama stečenim nasljeđivanjem od oca i majke koji su umrli. Traže novčanu sankciju od 600 eura.

 

 

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...