VELIKI POŽAR KOD KISTANJA: “GORI U NACIONALNOM PARKU KRKA”…

Ministar obrane Damir Krstičević pružio je tako pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije što nema ljudskih žrtava...

požar-kistanje
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke

Požar kod Kistanja gase dva kanadera CL-415, tri airtractora  AT-802 i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) koji su na požarište upućeni na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i na temelju odluke ministra obrane Damira Krstičevića koji, sa svojim posebnim izaslanikom Božom Kožulom, obilazi to požarište.

Opožareno je blizu tisuću hektara površine. Ekstremne temperature od 40 stupnjeva i vrući sjeverozapadni vjetar tijekom srijede razbuktao je vatrenu stihiju, koja je u jutarnjim satima bila pod kontrolom gasitelja.

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke, a vatra je na jednom mjestu prebacila  i rijeku Krku.

Na zahtjev DUZS-a, a na temelju odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije upućeno je ukupno stotinu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava HKoV-a, priopćila je u srijedu Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstava obrane (MORH).

Sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije

Sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, sazvana zbog velikog požara, održana je u srijedu poslijepodne u Kistanjama gdje je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izvijestio članove stožera kako ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu, a uz župana Gorana Pauka, članove Stožera, ravnatelja Javne ustanove Nacionalnoga parka (JU NP) Krka Krešimira Šakića, na sjednici su bili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Kasno poslijepodne  zbog požara preventivno je bilo evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići koji su se predvečer vratili u svoje domove, te tri osobe iz naselja Krnete.

Stožer predložio županu da proglasi veliku nesreću

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da zatraži pomoć više razine nadležnosti , što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević pružio je tako pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije što nema ljudskih žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja  dolazi iz unutrašnjosti. Pomoć u ljudstvu i tehnici poslana je iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te iz Grada Zagreba.

Aktivirani su stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Požar koji je izbio nešto iza 17 sati na području Drage u Primoštenu Burnjem lokaliziran je u 18,57 sati, a izgorjelo je 500 puta 300 četvornih metara makije, trave i niskog raslinja, doznaje se u Županijskom centru 112. Požar su, uz pripadnike Dobrovoljnih vatrogasnih društava, gasila i dva kanadera i jedan airtractor. Kuće u niti jednom trenutku nisu bile ugrožene.

Autor: Hina/B.P.