Požar u Zatonu Obrovačkom gase kanaderi, ometa ih bura

Novi požar buknuo je u ponedjeljak kod Zatona Obrovačkog. Vatru gasi četiri kanadera. Na Svilaji je izgorjelo 30 hektara, a pod kontrolom su i požari u Šibensko-kninskoj županiji...

foto: čitatelj

Novi požar buknuo je u ponedjeljak kod Zatona Obrovačkog, a vatru trenutno gase četiri kanadera. Kako se doznaje, gašenje otežava bura.

HAK navodi da je zbog požara prekinut promet cestom između Maslenice i Zatona Obrovačkog.

Gorjelo u Šibensko-kninskoj županiji, kod Drniša požar lokaliziran

– Situacija na Midenom brdu je pod kontrolom, pa ne bi trebalo biti većih problema i ubrzo bi požar trebao biti proglašen ugašenim. Izdimljavanje je u tijeku i vatrogasci su još uvijek angažirani na dogašavanju, ističu iz Županijskog centra 112.

Požar kod Midenog brda u blizini Drniša gasila su 44 vatrogasca JVP Drniš, DVD Drniš, JVP Šibenik, DVD Šibenik, DIP Šibenik, DVD Unešić, DVD Brodarica, DVD Zablaće, a angažirane su bile i zračne snage i to dva kanadera i tri air tractora. Izgorjelo je 20 hektara trave, niskog raslinja i smrike.

U 16,49 sati planuo je požar na 303. kilometru autoputa kod čvora Pirovac s južne strane uz ogradu. Na požar je izašlo osam vatrogasaca JVP Vodice, DVD Vodice i DVD Zaton, te tri air tractora. Opožareno je 0,5 hekara trave i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 17,39, a ugašen je u 19,09 sati.

U nedjelju je gorjelo i u vodičkom zaleđu na području Leća gdje je planulo u 19,41 sati, a požar je ugašen u 21,08 sati. Na intervenciju su izašla 25 vatrogasaca JVP Vodice, JVP Šibenik, DVD Vodice, DVD Šibenik, DVD Zaton, DVD Pirovac, DVD Tisno, DVD Bilice i DVD Brodarica. Izgorjelo je je 1,2 hektara trave, niskog raslinja, borove šume i 10 stabala maslina.

U 23,32 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora nedaleko Rupa. Na intervenciju je izašlo 16 vatrogasaca JVP Šibenik, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Bilice, DVD Brodarica i DVD Zablaće. Izgorjelo je 5 hektara borove šume, a požar je ugašen  u ponedjeljak u 04,30 sati.

Na Svilaji izgorjelo 30 hektara

Tijekom vikenda vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije gasili su četiri požara od kojih je onaj na Svilaji bio najveći, a tu je izgorjelo oko 30 hektara hrastove šume, niskog raslinja i trave, doznaje se u ponedjeljak ujutro u Vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar koji je buknuo u subotu nešto prije 15 sati buknuo na Svilaji između Pribuda i Milešine gasilo je deset vatrogasaca s tri vozila iz DVD Muć, a vatru su uspjeli lokalizirati u 18,30 sati. Da se vatra ne bi ponovno aktivirala na terenu su gasitelji koji natapaju rubne dijelove požarišta.

Hektar niskog raslinja izgorio je u mjestu Slime kod Omiša gdje je prva dojava o požaru zaprimljena u nedjelju u 14,30 sati. Na teren su izišla 22 vatrogasca sa šest vozila iz Kučića, Zadvarja, Omiša, Gata i Dugog Rata. Požar je ugašen dva sata kasnije.

Gorjelo je jučer od 3,30 sati i u Majdanu kod Solina gdje su u akciji gašenja bili DVD- i Solin, Vranjic i Klis. Izgorjelo je pet tisuća kvadrata raslinja i makije, a vatra je lokalizirana u 5,30 sati. Gasitelji su i dalje na terenu gdje rade na sanaciji požarišta.

Malo nakon ponoći gorjela je i borova šuma te trava u Brusju na Hvaru. Buknulo je 47 minuta nakon ponoći, a nakon pola sata 21 vatrogasac iz DVD Hvar, Stari Grad i Jelsa vatru su ugasili.

Osim što su vatrogasci gasili požare u šumama, u nedjelju su oko 13 sati dobili poziv za intervenciju u Radunu, na putu Malačke na Kozjaku gdje se dogodila prometna nesreća u kojoj su se sudarila dva osobna vozila i potom zapalila, no srećom nije bilo ozlijeđenih osoba. Pet je vatrogasaca iz DVD-a Kaštela tako gasilo vatru na golfu splitskih registarskih oznaka i na ford tranzitu slatinskih tablica. Oba vozila su izgorjela u potpunosti./H

A.K