Pozdrav biskupa Antuna Škvorčevića.Slavimo danas sv. Tereziju Avilsku, nebesku zaštitnicu požeške katedrale!

Euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali, svetkovina sv. Terezije Avilske, 15. listopada 2020...

Euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali, svetkovina sv. Terezije Avilske, 15. listopada 2020…

Poštovana i draga braćo i sestre!

Slavimo danas sv. Tereziju Avilsku, nebesku zaštitnicu požeške katedrale! Od srca čestitam njezinu svetkovinu svima vama koji je volite i štujete, napose svećenicima na čelu s kanonicima Stolnog kaptola, požeškom župniku sv. Terezije i župljanima, stanovnicima grada Požege te djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, kojima je ona nebeska zaštitnica.

Osobito sam radostan što nam je za ovu dragu prigodu stigao u Požegu apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua i predvodi ovo euharistijsko slavlje.

Preuzvišeni, nakon jučerašnjeg susreta s Vama u Jasenovcu i Staroj Gradiški, danas Vam u našoj katedrali od srca izričem dobrodošlicu u osobno ime i uime sudionika ove svete mise, kao i u ime svih vjernika Požeške biskupije. Zahvaljujem Vam što nam svjedočite blizinu pape Franje i podsjećate nas na njegove poruke, napose najnovije koje nam je uputio u Enciklici „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“, te nas uvodite u duboko zajedništvo Isusove Crkve kojem služi nasljednik sv. Petra a u punini se ostvaruje i očituje po svetoj euharistiji. S Vama, predstavnikom pape Franje u Republici Hrvatskoj ova sveta misa očituje duboke otajstvene dimenzije naše mjesne Crkve, kojima se radujemo i u kojima se želimo obnoviti.

Pozdrav poštovanja i bratske radosti upućujem preuzvišenom gospodinu mons. Đuri Hraniću, nadbiskupu i metropolitu đakovačko-osječkom, svjedočeći mu molitvu i duhovnu blizinu u njegovim zdravstvenim poteškoćama, zatim mons. Marinu Srakiću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu u miru, kao i mons. Ivanu Ćuriću, pomoćnom đakovačko-osječkom biskupu.

Sa zahvalnošću za vjerno služenje Božjem narodu, pozdravljam braću svećenike i đakone, redovnike i redovnice, bogoslove i svećeničke aspirante u požeškom Kolegiju te vjeroučitelje. Izraze osobite dobrodošlice na ovo slavlje upućujem vama, učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole kao i svim nazočnim vjernicima grada Požege na čelu s gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim.

Draga braćo i sestre! Kišno vrijeme nije nam dopustilo procesijom javno očitovati svetoj Tereziji našu odanost, te se to većom sabranošću, molitvom i pjesmom želimo združiti s njome u ovom svetom slavlju, u kojem nas Isus Krist snagom svoga Duha uključuje u zajedništvo svetih, čiji smo pripadnici po krsnoj milosti i pozivu. Napose želimo danas moliti sv. Tereziju, zaštitnicu naše katedrale, prve crkve u Požeškoj biskupiji da svojim zagovorom trajno uzdiže vjernike naše mjesne Crkve prema punini Božjeg života, omogućena u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, koje on za nas obnavlja u svakoj svetoj misi.

Preuzvišeni gospodine apostolski nuncije! Dok Vam iskazujemo srdačnu zahvalnost za pažnju koju ste nam očitovali svojim posjetom, za strpljivost i zanimanje koje ste posvjedočili u jučerašnjem pohodu u Jasenovcu i Staroj Gradiški, molimo Vas da prenesete papi Franji izraze naše odanosti, poštovanja i vjernosti, uz obećanje trajne molitve za njegovo služenje općoj Crkvi, kojoj hrvatski narod oduvijek pripada. Molimo da i Vaše djelovanje u Hrvatskoj prati zagovor sv. Terezije Avilske.

Braćo i sestre! Na početku ovog svetog slavlja želimo se zajedničkom pjesmom sjediniti s našom nebeskom Zaštitnicom u uvjerenju da je našem srcu kao i njezinu samo Bog dostatan: „Solo Dios basta“!

✠ Antun Škvorčević, požeški biskup

L.K.