POŽEŠKI BISKUP ŠKOVRČEVIĆ u pratnji paroha, imama i rabina posjetio Jasenovac

Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji, u petak 31. ožujka u Spomen području Jasenovac kod spomenika „Cvijet“ održana je međureligijska molitva u organizaciji Požeške biskupije, javlja IKA.

Na molitvi su uz domaćina požeškog biskupa Antuna Škvorčevića sudjelovali: iz Srpske pravoslavne Crkve o. Đorđe Teodorović, izaslanik pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, iz Koordinacije Židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević i iz Islamske zajednice sisački imam Alem ef. Crnkić, izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH dr. Aziza Hasanovića. Mmeđureligijsku molitvu iz Jasenovca izravno je prenosio prvi program Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga radija te prijenos preuzima Hrvatski katolički radio.

Na početku samog programa učenici Katoličke gimnazije u Požegi zapalili su lampione u središtu spomenika jasenovačkim žrtvama ,,Cvijet”, a požeški biskup, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, Antun Škvorčević položio je vijenac. Za to su vrijeme Žarko Dominik Jakovljević (truba) i Ana Orić (klavir) iz Glazbene škole Požega izveli skladbu T. Albinonia, ,,Koncert za trubu u g-molu, I. Grave” (op. 15, 1. st). Zatim su profesori Katoličke gimnazije u Požegi Miroslav Paulić i Leonardo Đaković te župnik u Rajiću Josip Pendžić proglasili dio biblijskog teksta iz Blaženstava.

Upućujući riječi pozdrava sudionicima međureligijske molitve u Jasenovcu, požeški biskup Antun Škvorčević je rekao: „’Žalosni je petak’, Dan obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji. Okupili smo se u Jasenovcu da bismo u četiri različita vjerska molitvena izraza, suosjećajnim srcem iskazali poštovanje žrtvama židovske, srpske, hrvatske, romske i drugih zajednica u vrijeme progona i stradanja tijekom II. svjetskog rata i nakon njega. Pridružujemo im i sve druge žrtve na različitim mjestima stradanja, iz bilo kojeg naroda, bilo koje vjere ili neke druge pripadnosti, i onima iz Domovinskog rata kojima su nasilnici dodijelili smrt zbog svojih mračnih namjera. Molimo da Bog svim žrtvama i počiniteljima zla daruje dostojanstvo koje im može udijeliti samo pravednost njegova milosrđa i ljubavi, ojača naš duh da kajanjem i praštanjem promičemo pomirenje među onima koje je počinjeno zlo zarazilo mržnjom i osvetničkim osjećajima, razdvojilo i udaljilo.

Čast mi je u navedenom raspoloženju pozdraviti sudionike ovog molitvenog spomena: o. Đorđa Teodorovića, pakračkog paroha, izaslanika g. Jovana, pakračko-slavonskog episkopa, koji je spriječen bolešću sudjelovati, glavnog rabina Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj g. Luciana Mošu Prelevića i sisačkog imama Alema efendiju Crnkića, izaslanika predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziza Hasanovića. Pozdravljam i maturante Katoličke gimnazije u Požegi, pjevački zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, svećeničku Scholu cantorum, svirače Glazbene škole u Požegi te sve vas koji ste u vjeri i suosjećajnoj dobrohotnosti za stradalnike povezani s nama posredstvom Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.“

Požeški biskup Antun Škvorčević uveo je u molitvene nakane ovim riječima: „Nije moguće pobjeći od prošlosti, a još manje od počinjenog zla i zločina nad nedužnim ljudima. Ali, pristupajući im u koordinatama zločina i kazne, kako to redovito činimo, postajemo i mi zarobljenici kruga zla koje traži osvetu, podržavamo nepomirena stanja odnosa između onih iz čije sredine su zločinci i onih koji su njihove žrtve. Milosrđe, praštanje, pomirenje božanske su koordinate, moćne sastavnice čišćenja povijesnog pamćenja, koje nas izdižu iznad zla, čiji dionici postajemo iskrenim kajanjem. To nisu tek pojmovi s kojima se ne bi trebalo zamarati u našoj proizvodno potrošačkoj svakodnevici, nego toliko potrebne stvarnosti duha, koje nam pomažu da časno nosimo teško breme nedužnog ljudskog stradanja, nerazumno i nerazumljivo nanesenih patnja, boli i ubojstava ljudi.”

Zatim su pravoslavni svećenici Đorđe Teodorović, Blagoja Đukić i Stojan Janjić uputili molitvu osveštanja žita u čast Svetih Novomučenika Jasenovačkih.Alem ef. Crnkić, izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, uputio je na arapskom jeziku molitvu Dova za žrtve Jasenovca.

Biskup domaćin Škvorčević, upućujući završnu riječ zahvalnosti, kazao je: „U ime svih žrtava kojih smo se molitveno spomenuli od srca vam hvala. Po njihovu dostojanstvu raste i naše dostojanstvo, pomirenjem s mrtvima uspostavlja se pomirenje i među živima. Bog se ne umara u svom milosrđu i ljubavi. Dajmo mu prilike u našoj hrvatskoj domovini. Neka nas on sve blagoslovi i pomogne da idemo njegovim putem!“