Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

POZIV: Na aerodromu Željava i  Korenici obilježava se 28. obljetnica preleta za Hrvatsku Danijela Borovića…

Na aerodromu Željava i  Korenici obilježava se 28. obljetnica preleta za Hrvatsku Danijela Borovića…

Boroviću u čast, četvrtu godinu za redom u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera, a uz potporu ministarstva hrvatskih branitelja i  Općine Plitvička Jezera,  obilježiti će se  28. obljetnica preleta Danijela Borovića sa aerodroma Željava na aerodrom u Puli.

Obilježavanje obljetnice „Preleta za Hrvatsku“ 04. veljače 2020. godine započeti će tradicionalnim okupljanjem uzvanika na samom aerodromu Željava, ispred jednog od ulaza u podzemni objekt “Klek”, gdje će Danijel  Borović ukratko prisutne upoznati sa pojedinim detaljima vezanim uz funkcioniranje podzemnog objekta i rada aerodroma.

Obilježavanje obljetnice nastaviti će se služenjem Svete mise u crkvi Svetog Jurja u Korenici, polaganjem vijenaca za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, za sve poginule pripadnike HRZ i PZO kao i za dvojicu nedavno tragično stradalih pilota HRZ  bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturine na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u Korenici.

Održavanjem prigodne svečanosti nastaviti će se u kulturno informativnom centru u Korenici, gdje će biti predstavljena i knjiga „Prelet za Hrvatsku“ , autora Danijela i Snježane Borović.

Podsjećamo, 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Tim je Borovićevim preletom iz sastava ratnoga zrakoplovstva i protuzračne obrane Jugoslavenske narodne armije u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Za vrijeme Domovinskoga rata Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobadanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik RH Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo.

Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine. U knjizi Prelet za Hrvatsku, koju je napisao zajedno sa svojom suprugom, prikazani su vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samomu preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti.

Trebalo je i hrabrosti i lukavstva i snalažljivosti, ali i sreće, da se Borovićeva supruga Snježana sa sinom Vanjom u spektakularnoj akciji sretno izvuče iz Bihaća te čudnim putovima preko Bosne i Hercegovine dođe do Splita. Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige.

Prema riječima ministra obrane RH Damira Krstičevića, Danijel Borović, kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin, izvršio je veličanstveni prelet odlučivši se na taj beskompromisni čin, „pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućim uvjetima postao je prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo“, priopćili su iz UBDR Općine Plitvička Jezera.

M.M.Viribus Unitis /Braniteljski portal

28. pdf-OBLJETNICA PRELETA BOROVIĆA-PROGRAM

 

Najnovije

Ivan Penava o funkcioniranju Vlade i očekivanjima od novih ministara: Silna su podmetanja, neka se zakonski sve utvrdi

Foto:Screenshot/RTL   Primopredaju ministarstava i početak rada nove Vlade, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pratio je iz Vukovara. Reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić otkrio...

Prvi grad u Poljskoj zabranjuje vjerske simbole

Foto:Canava   Državni uredi moraju jednako tretirati sve građane. Gradonačelnik Varšave zabranio je vjerske simbole poput raspela u državnim uredima. Zaposlenici ureda također ne smiju imati vjerske...

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...