POZNATI SKORO SVI DETALJI Evo tko će doći na Milanovićevu nauguraciju; ukida se i povijesna odora…Ne zna se hoće li Milanović uvesti neku novost u prisegu!?

PRISEGA PETOG PREDSJEDNIKA...

Sve je spremno za inauguraciju petog predsjednika Republike Zorana Milanovića koja će u utorak početi točno u podne…

U Svečanoj dvorani na Pantovčaku u ponedjeljak je održana generalna proba s klapom Hrvatske ratne mornarice koja će izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja” uz pratnju orkestra HRM-a te s pijanistom Zvjezdanom Ružićem i pjevačkom divom Josipom Lisac koja će u svom stilu izvesti hrvatsku himnu…

FOTO Generalna proba za inauguraciju predsjednika RH: Ovo je tekst prisege Zorana Milanovića, izabranog predsjednika države…

U ponedjeljak su na Pantovčaku osobe koje sudjeluju u pripremi inauguracije na generalnoj probi glumile glavne protagoniste; izabranog predsjednika, aktualnu predsjednicu, a i Počasno-zaštitna bojna vježbala je svoju točku. Inače, dio Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske sutra će se postrojiti posljednji put u povijesnoj crvenoj odori i to za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koju će pozdraviti pri dolasku i pri odlasku s Pantovčaka, a nakon što Milanović u ponoć stupi na dužnost, crvena odora odlazi u povijest, ali Počasno-zaštitna bojna ostaje na Pantovčaku.

Niža cijena

Za inauguraciju je u proračunu Ureda predsjednice bilo predviđeno 650.000 kuna, no kako doznajemo, Milanovićeva skromna inauguracija koštat će manje od 100.000 kuna i taj će iznos većim dijelom ići na podmirenje troškova najma opreme. Ostatak novca preraspodijelit će se u proračunu.

Ukupno je pozvan 41 uzvanik, a dvojica su se ispričala, tako da će biti 39 uzvanika, bez sudaca Ustavnog suda pred kojima se priseže. Na inauguraciju neće doći potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, jer ima druge inozemne obveze, te nekadašnji poslovni direktor SDP-a koji se brinuo i o financijama u Milanovićevoj tvrtki, Dinko Suton.

Inauguracija bi trebala ukupno trajati sat vremena, najviše sat i 15 minuta. U Svečanoj dvorani uza sjeverni zid postavljene su tri zastave – hrvatska, zastava EU i predsjednička zastava. Ustavni suci na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem stajat će desno od govornice, a s lijeve strane bit će postavljeni stol i stolac na kojem će Milanović potpisati tekst prisege. Sa strane će u desnom dijelu dvorane stajati klapa Hrvatske ratne mornarice, a u lijevom donjem uglu klavir na kojem će pijanist Zvjezdan Ružić svirati himnu koju će izvesti Josipa Lisac. Ustav će biti na govornici.

Stolci će biti postavljeni u četiri reda po 10 komada.

U prvom redu, prema protokolu, s lijeva na desno sjede dva bivša predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom Kitarovićem, izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, sinovima Antom Jakovom i Markom, majkom Ginom i nećakinjom Mašom Milanović te šef stožera Orsat Miljenić.

U drugom redu su predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar, a tu su i potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Milijan Brkić, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, a u ostalim redovima su članovi izbornog stožera Igor Dragovan, Ivan Račan, Boris Malešević, Goran Grobotek, Gordana Barberić, Nikola Jelić, Ivana Pušonjić, Bartol Šimunić, Tomislav Sitar, Peter-Josip Bevanda, Tea Knežević, Ivan Puh, Sandro Sadiković, Nikša Vukas, Luka Nikpalj, Ante Ćaleta i Ante Kotromanović…

Ne zna se hoće li Milanović uvesti neku novost u prisegu!?

Mediji nagađaju o tom hoće li izabrani predsjednik Zoran Milanović uvesti neku novu riječ ili rečenicu u svoju prisegu, koju će izreći pred sucima Ustavnog suda.

Milanović se ovih dana ne pojavljuje u javnosti , niti daje intervjue pa su novinari uskraćeni za neke od detalja koji bi se možda na Pantovčaku u kojem se po prvi puta od postanka Hrvatske države održava inauguracija jednog od 5. predsjednika, koji su svi redom prisegu dali na Trgu Sv. Marka kao sibolu Hrvatske državnosti. No Milanović se odlučio dati prisegu na Pantovčaku u svečanoj prostoriji i samim tim prekinuti tradiciju održavanja svečane prisege predsjednika države na Trgu Sv Marka.

Također se odlučio i na to da ukine počasnu predsjedničku stražu (gardu) koja je postala Hrvatskim brendom , a kojoj se divio ogroman broj turista koji su obilazili Zagreb…To , recimo englezima i još nekim europskim i svjetskim državama ne pada na pamet kad je u pitanju njihova počasna garda koja je zapravo simbol njihovih država i kao takva je uvijek u centru pažnje ogromnog proja fotografa koji te iste države na taj način, šireći fotke po društvenim mrežama i te kako promoviraju. Stoji li samo Milanović iza te odluke ili netko drugi, za sad ostaje tajna.

No, što je tu je, Milanović je na izborima za predsjednika pobijedio sad već bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja će sutra biti samo gošća na inauguraciji u svečanoj dvorani na Pantovčaku u kojoj je još prije nekoliko dana dijelila odličja koja su zaostala i za koja “nije imala vremena” u svom petogodišnjem mandatu.

T.H.