(PRATITE UŽIVO) Sabor raspravlja o INA-i, a zatim o izvješću Vlade o potpisima GI Narod odlučuje

PRATITE UŽIVO SJEDNICU SABORA...

Hrvatski sabor u srijedu plenarni radni tjedan započinje raspravom o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kojima se članak 10. tog zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture…

Pred zastupnicima je i rasprava o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

16:00 SDP- ov Peđa Grbin vladajuće je podsjetio na HDZ-pvo obećanje da će vratiti Inu u vlasništvo Republike Hrvatske

15:20 SDP-ov Gordan Maras je ustvrdio da su ove izmjene prevara birača i na štetu hrvatskih gospodarskih interesa

13:35 Mostov Miro Bulj kaže kako su ove izmjene zakona smrtni list za Inu.

“Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović, ovo je izdaja nacionalnih interesa”, kazao je Bulj kidajući papir na kojem je napisan zakon. Ministar Ćorić uzvratio mu je kako se interesi Hrvatske štite u najvećoj mogućoj mjeri..

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/miro-bulj-ministru-coricu-ovo-je-smrtni-list-za-inu-1300646 – www.vecernji.hr
13:20 “Za Božić 2016. premijer Plenković je obećao prodaju četvrtine HEP-a kako bi kupio mađarske udjele u Ini, da će proces trajati godinu dana, kao i da će se posao voditi transparentno, a Ina će biti u hrvatskom vlasništvu. Sad je prošlo već dvije godine, zašto ste od toga odustali”, pitao je Bunjac.

Za Mostova Nikolu Grmoju nije jedino božićno obećanje ono koje je premijer izigrao.

“Vi ste odlukom Vlade pristali na plan poslovanja Ine i tako zatvorili sisačku Rafineriju. Osim toga, pustili ste MOL u Petrokemiju i omogućit ćete Janafu da sisačku naftu preusmjeri u druge centre gdje će se obrađivati. To je sve dio dogovora Plenković – Orban”, kazao je Grmoja.

Tomislav Panenić podsjetio je kako je pitanje međudioničarskog ugovora sudski postupak gdje osporavamo i tvrdimo da je koruptivnim radnjama bivšeg premijera Sanadera potpisan u ime Hrvatske.

“Ako na tom bazirate pravo prvokupa, legitimirate Sanadera i njegov aneks”, kazao je Panenić uvjeren da se na taj način zakon prenosi u područje koruptivnog postupka.

13:15 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je kako je Vlada iskoristila EU-ovu pravnu stečevinu da obavi prljav posao.

“Ovo je najveća politička korupcijska afera, a Hrvatska će izvući velike posljedice”, poručio je Lovrinović prozivajući HDZ i SDP za upropaštavanje Ine.

“Jedino je jasno da niste pročitali ni prvi zakon niti ove izmjene, što se vidi iz Vašeg izlaganja”, kratko mu je uzvratio Ćorić.

Hrastov Hrvoje Zekanović ministra je uvjeravao kako je on zakon pročitao.

“Ključna riječ Vam je ‘pravna stečevina’, odnosno – Hrvati usvojite sve zakone koje naloži EU. U nesuglasju Vam je zaštita interesa Hrvatske i tržišna sloboda EU-a. Po članku 10 Hrvati će imati pravo prvokupa ako se Ina raspradne. Od EU-a nemamo ništa, a njihovi zakoni ne odgovaraju našoj domovini i narodu”, zaključio je Zekanović.

13:10 Ćorić “Ova vlada odlučila je preuzeti odgovornost. Izmjene zakona motivirane su jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, čiji je Hrvatska član, izbjegavanje tužbi pred Europskim sudom te zaštita interesa Hravtske. Ni jedan drugi motiv ne stoji doli da se zaštiti interes Hrvatske”, uvjeravao je zastupnike Ćorić.

Zakonom o privatizaciji Ine, koji je stupio na snagu 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine. Predloženim se mijenja članak 10 kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i prava veta na određene odluke uprave društva te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

“Izmjenama se ne gubi pravo prvokupa jer je isto pravo sadržano u izmjenama međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009.”, rekao je Ćorić.

D.K.