PRAVOMOĆNO OSUĐENI JOSIP PERKOVIĆ BIT ĆE TIJEKOM DANA PREBAČEN U HRVATSKU! S aerodroma ga odmah voze u Remetinec

PRAVOMOĆNO OSUĐEN... Nadležna tijela hrvatskih vlasti preuzet će ga, ili na njemačkom ili na zagrebačkom aerodromu te će on biti prebačen u remetinečki zatvor...

Prvih nekoliko tjedana Perković će provesti na Odjelu za dijagnostiku u Remetincu

Josip Perković, nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, pravomoćno osuđen u Njemačkoj zbog teškog ubojstva Stjepana Đurekovića, u četvrtak će biti prebačen u Hrvatsku, javlja Jutarnji list...

Posljednji pet i pol godina proveo j eu njemačkom zatvoru, a nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja.

Perkovićev transfer dogodit će se tijekom četvrtka i to redovnim letom iz Münchena za Zagreb.

Nadležna tijela hrvatskih vlasti preuzet će ga, ili na njemačkom ili na zagrebačkom aerodromu te će on biti prebačen u remetinečki zatvor.

Prvih nekoliko tjedana Perković će provesti na Odjelu za dijagnostiku gdje bi se trebala napraviti procjena, a potom i donijeti odluka u kojem će zatvoru Perković izdržavati kaznu dugotrajnog zatvora na koju je osuđen.

Podsjetimo, Josip Perković je u Njemačkoj proglašen krivim da je, kao visokorangirani pripadnik tajne službe tadašnje Jugoslavije, sudjelovao u organizaciji i pripremi politički motiviranog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena. Pravomoćno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Hrvatski sudovi priznali su njemačku presudu, ali mu je, s obzirom na to da kod nas ne postoji kazna doživotnog zatvora, izrečena kazna od 30 godina zatvora. Ako se uzme u obzir vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, 74-godišnjem Perkoviću ostaje za odslužiti još 24 i pol godine.

Treba napomenuti, da će, sukladno domaćem pravu, Perković imati pravo zatražiti uvjetni otpust nakon odsluženja polovice kazne, dakle za otprilike devet i pol godina, koncem siječnja 2029. godine.

D.K.