Predomislila se: Kolinda Grabar-Kitarović ipak odustaje od ureda: ‘Ne želim biti na trošak državi’…

Sad radim od kuće i važne su mi samo službene komunikacije e-mailom kako bih mogla održavati svoje kontakte i raditi na svojim projektima na dobrobit Hrvatske...

“Ne želim državi raditi dodatne troškove jer Vlada u ovoj velikoj krizi ima hitnijih problema, iako još nisam razgovarala s premijerom Plenkovićem namjeravam mu reći da odustajem od ureda”, ističe bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za N1

“Sad radim od kuće i važne su mi samo službene komunikacije e-mailom kako bih mogla održavati svoje kontakte i raditi na svojim projektima na dobrobit Hrvatske. U konačnici, kada se situacija smiri mogu sama unajmiti prostor u kojem će biti moj ured jer od rada za Hrvatsku ne odustajem. Ali u ovim kriznim vremenima, a mislim da ćemo u devetom mjesecu osjetiti veliku gospodarsku krizu, ne želim biti na trošak državi”, pojasnila je za N1 bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović da od države neće tražiti drugi ured nakon što smo neslužbeno objavili da odustaje od ureda u Visokoj zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu, donosi N1.

Kolinda Grabar-Kitarović odustala je od ureda koji je kao bivša predsjednica bila zatražila od države, doznaje N1 iz izvora bliskog Grabar-Kitarović. Do ovog obrata došlo je zbog novonastale situacije pandemije koronavirusa, ali i potresa koji je bio pogodio Zagreb.

Vlada je Kolindi Grabar-Kitarović, na njen zahtjev, 20. veljače dodijelila ured u Visokoj, međutim nakon potresa ured u toj državnoj rezidenciji više statički nije siguran, niti je, kaže naš sugovornik, Grabar-Kitarović više uopće zainteresirana za ured.

Bivši predsjednici pravo na ured kojeg mogu koristiti pet godina ostvaruju prema Zakonu o pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

Kolinda Grabar Kitarović odustala je od reprezentativnog prostora za primanje stranih i drugih gostiju, uostalom trenutačne okolnosti to niti ne dozvoljavaju. Radi od kuće i bavi se, međuostalim, pripremama za razne konferencije – i to sada radi online. Za to će biti dovoljno održavanje web stranice i društvenih mreža te riješiti pitanje službene korespondencije koja se mora zaprimati i evidentirati na jednom mjestu kako bi nastavila mnoge uspostavljene kontakte u svijetu i nastavila raditi na dobrobit Hrvatske – prenosi nam sugovornik blizak Kolindi Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica, doznajemo, nije zainteresirana za povratak u domaću politiku, a ne želi biti ni dnevnopolitički komentator.

U Visokoj je bilo planirano da bivša predsjednica koristi dvije sobe s predsobljem i bila su potrebna minimalna ulaganja u taj prostor, kažu naši izvori. Vlada je, doznajemo, Grabar-Kitarović nudila da izabere ured između objekata na više lokacija, no u u sve njih je trebalo ulagati, pa ih je bivša predsjednica odbila. Izvori bliski Kolindi Grabar-Kitarović tvrde kako se bivša predsjednica u startu bila odrekla službenog vozača i dodatnih troškova, pa je jedino ured u Visokoj zadovoljavao te uvjete.

G.S.