Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Grabar-Kitarović o raketiranju Banskih dvora: Za pravdu nikad nije kasno…Mislim da je do prijave moglo doći ranije…

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je u Koprivnici rekla kako za pravdu nikad nije kasno komentirajući podizanje kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora prije 26 godina.

“Mislim da je do prijave moglo doći ranije. Međutim, koliko sam upoznata sa slučajem, nedostajali su neki ključni svjedoci i ključni podaci. Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena”, istaknula je predsjednica te dodala da za pravdu nikad nije kasno.

Svoj je drugi radni dan u Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović počela susretom s gospodarstvenicima županije domaćina te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Koprivnička dvorana kina “Velebit” bila je prepuna gospodarstvenika i obrtnika koji su ukazali na svoje probleme u procesu poslovanja te zastarjele obrazovne programe i upisne kvote u obrazovnim institucijama koje ne prate potrebe tržišta rada. Šuma zakona i propisa te brojne inspekcije koje se “ponašaju represivno” također ne dozvoljavaju da se gospodarstvenici bave svojim primarnim poslom, nego se i sami pretvaraju u administraciju, istaknuli su.

Najupečatljiviji istup bio je onaj predsjednika HGK Županijske gospodarske komore Koprivničko-križevačke Mirka Habijanca, ujedno i predsjednika Uprave križevačkog Radnika, koji je rekao da se ‘pod hitno’ mora zaustaviti odljev radne snage.

“Govorimo o visini minimalnih primanja, umjesto da u što kraće vrijeme radniku osiguramo barem pola prosječne njemačke plaće. Jedino ćemo na taj način zadržati mlade ljude u Hrvatskoj. Ukoliko ne zaustavimo odljev radne snage, i mi poslodavci počet ćemo seliti izvan zemlje”, rekao je Habijanec.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren požalio se na probleme koji često iskrsavaju prilikom investicija u energetiku.

“Postoje organizirane skupine koje uništavaju investicije u nastajanju, a posebno se to očituje prilikom investiranja u sektor energetike i gospodarenja otpadom”, ocijenio je Koren te ustvrdio da se takve skupine “kriju pod krinkom ekoaktivizma” te sustavno i namjerno opstruiraju hrvatsko gospodarstvo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović založila se da pojedina ministarstva i agencije budu što više decentralizirane kako bi njihovi zaposlenici radili na terenu, zajedno s poduzetnicima i bili im od pomoći.

Smatra da treba poraditi na prevenciji, a ne represiji. Osim što bi državni službenici trebali objasniti kako primijeniti nove zakone i propise, predsjednica smatra da bi se država trebala baviti i konzaltingom.

“Mogla bi davati savjete o tome kako izaći na strana tržišta i kako koristiti europske fondove… Moje je mišljenje da se raspolaganje europskim fondovima   treba spustiti na županije, jer s te razine se bolje uočavaju potrebe lokalnog gospodarstva”, smatra Grabar Kitarović.

Govoreći o nedostatku radne snage, predsjednica je kazala da je, uz kurikularnu reformu, nužno transformirati cjeloviti obrazovni sustav.

“Na taj način ne samo da ćemo osigurati radnu snagu za deficitarna zanimanja, nego ćemo povećati zapošljivost mladih koji izlaze iz obrazovnih institucija”, naglasila je.

Nakon susreta s gospodarstvenicima, predsjednica je kazala novinarima kako je dobila prilično dobar uvid u stanje gospodarstva dviju županija i probleme s kojima se susreću poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

“Ti su problemi najčešće administrativne prirode, prije svega, u komunikaciji s resornim ministarstvima, agencijama i svima koji su odgovorni za njihov rad. Čuli smo o problemima naplate, odnosa s dobavljačima, o monopolu na tržištu pa do toga kako plasirati proizvode na strana tržišta”, nabrojala je predsjednica kazavši da će njen ured, na osnovu svega što je čula, napisati preporuke resornim ministarstvima.Autor-Hina

A.K.

 

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...