PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ ZAPALILA SVIJEĆU ZA UBIJENE LOVAŠANE: 1991. prisilno su odveli 51 Hrvata- srbi su ih tjerali u minska polja!

Nitko nije odgovarao za okrutne zločine u Lovasu...

Nitko nije odgovarao za okrutne zločine u Lovasu/ Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske države Kolinda Grabar-Kitarović u općini Lovas zapalila svijeću i sudjelovala u molitvi za ubijene Lovašane u agresiji 1991. godine

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uoči dolaska u Vukovar, gdje će u nedjelju sudjelovati u komemorativnom programu obilježavanja 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, danas 17 studenog je navečer posjetila vukovarsko-srijemsku pograničnu općinu Lovas te u središtu mjesta zapalila svijeću i sudjelovala u molitvi za ubijene Lovašane u agresiji 1991. godine.

VUKOVARSKA TRAGEDIJA-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović odala je počast stradalima u Domovinskom ratu paljenjem svijeće kod Spomen križa hrvatskih branitelja u Lovasu. Predsjednicu je dočekala većina mještana sela Lovas i veliki broj djece.

U agresiji i srpskoj okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, a dvoje iz susjednog Opatovca. Svoje domove moralo je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila, stara oko 250 godina.

Prisilili da ulaze u minska polja

Posebice okrutan zločin pripadnici jugofašističke JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaskog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno. Pripadnici agresorske JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali su Lovas 10. listopada 1991. godine.

Iz Lovasa je ubijeno ili poginulo 5,5 posto Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u tom mjestu, a još dvije osobe se vode kao nestali. Na mjesnom groblju u Lovasu bila je masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, 66 iz Lovasa te dvije osobe iz drugih mjesta. Uz to deset osoba je ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

Nitko nije odgovarao za okrutne zločine u Lovasu

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podignulo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno suđenje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Po riječima načelnice Lovasa Tanje Cirbe mještane te općine najviše boli što za zločine počinjene u Lovasu nitko još nije odgovarao.

“Unatoč svemu i velikim ratnim ranama, kao općina napredujemo i imamo velike razvojne planove za koje se nadamo i podršci državnih vlasti”, kazala je Cirba.

T.H.

 

Comments are closed.