PREDSJEDNICA POSLALA PISMO MIŠKOVIĆU I ARMADI ‘Ovo su razlozi zbog kojih sam rekla da je Rijeka 80-ih bila rezervni klub Zvezde i Partizana!’

"SPORNA IZJAVA"

Predsjedničina izjava o statusu Rijeke u 80-im godinama prošlog stoljeća , da su Riječani bili rezervni klub Zvezde i Partizana ex jugoslavije, izazvala je burne reakcije u javnosti. Prvo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel žestoko napao Kolindu Grabar-Kitarović: “Nakon što je iz Željezne zavjese sa crvenim pasošem otišla na školovanje u SAD, KGK danas izvrijeđala NK Rijeku kao rezervni srpski klub. Pa koliki je taj rezervar gluposti? Gdje je kraj?”, napisao je Obersnel na Twitteru…

Mostovka Ines Strenja objavila je fotografiju iz djetinjstva na kojoj pozira s Majkom Terezom. “Pitam se da li smo nas dvije zbilja živjele u istoj zemlji? I da li je baš toliko daleko to Jelenje od riječkog Korza? Moju fotku iz tog vremena, 1979. ( ja, druga s desna). NK Rijeku neću vam ni spomenut. Vjerujem da vam je sve jasno”, poručila je Strenja.

I jedan od kandidata za Pnatovčak Miroslav Škoro je imao što reći o ovoj temi. “Rijeka je super”, napisao je Škoro i stavio svoju fotografiju s Kantride.

HNK Rijeka zatražio je službeno očitovanje Predsjednice Republike Hrvatske vezano uz njenu izjavu o statusu HNK Rijeke osamdesetih godina. Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Miškoviću,

Poštovani članovi Armade,

Sinoć sam u svome govoru vrlo jasno iznijela stav o statusu nogometnog kluba Rijeka osamdesetih godina. Kako se moje riječi pokušavaju zlonamjerno reinterpretirati, osjećam potrebu još jednom potvrditi svoj nedvosmislen stav: tadašnjim političkim utjecajima na upravu našega kluba, Rijeku se u kontinuitetu pokušavalo povezati s Beogradom.

Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana, nije ova Rijeka danas. Najtalentiraniji hrvatski igrači, poput Grobničana Zorana Šestana, sjedili su tada na klupi, dok su neki drugi, manje talentirani, ali politički podobniji dobivali priliku.

U tom kontekstu sam tadašnju NK Rijeku okarakterizirala kao rezervni klub. Znam dobro kakav je bio status Rijeke tih osamdesetih godina i nitko me ne može uvjeravati u suprotno. Armada je pri tome uvijek bila simbol hrvatske Rijeke, prkosa i otpora prema hegemonističkim politikama. Uvijek sam podržavala i dalje ću podržavati svoju Rijeku, svoj nogometni klub, svoje „Bijele“.

“Krepat’ ma ne molat” je i moje životno geslo i danas i budite uvjereni kako ću prije krepat’ nego se odreći svoje Rijeke! To sam geslo spomenula i preksinoć u govoru, zahvaljujući svojoj obitelji i voljenoj Domovini, posvećujući im Fulbrightovu nagradu za životno djelo!

HNK Rijeka drži kako naš klub oduvijek bezrezervno pripada svojim navijačima, svome gradu, svome kraju, Hrvatskoj i svima koji je nose na srcu, piše na kraju u objavi Rijeke na klupskim službenim stranicama.

T.H.