Predsjednica RH položila vijenac u Širokoj Kuli i na Ljubovu…Posjetila crkvu na Udbini, obišla Gračac, Korenicu i Lovinac (FOTO)

Trećeg dana boravka u Ličko-senjskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Širokoj Kuli, desetak kilometara od Gospića, položila je vijenac kod spomenika hrvatskim žrtvama.

Tijekom povijesti stanovnike tog sela u više su navrata proganjali i ubijali. Prvo žandari 1918., pa partizani 1945., a onda i pobunjeni Srbi koji su ondje 1991. ubili 33 civila i to uglavnom žene, djecu i starce.

Predsjednica je danas posjetila Korenicu, Udbinu – gdje je obišla Crkvu hrvatskih mučenika i Gračac.

Udbina je danas također bila jedno od odredišta posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini predsjednicu su primili umirovljeni biskup dr. Mile Bogović, idejni tvorac ovoga projekta, i čuvar Svetišta vlč. Josip Šimatović. Ove subote će se obilježiti Dan hrvatskih mučenika, na 524. obljetnicu tragične bitke na Krbavskom polju. Biskup Bogović je rekao predsjednici kako „Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište hrvatskog naroda i sveto mjesto, jer na Dan hrvatskih mučenika obilježava se i pamti Krbavsko polje kao mjesto stradanja. Na ovaj način udbinsko svetište objedinjava sva druga mjesta patnje hrvatskog naroda, te sve mučenike, uz svece i blaženike također i sve druge koji su stradali boreći se “za krst časni i slobodu zlatnu”, istaknuo je biskup dr. Mile Bogović.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini

Predsjednica se na Udbini susrela i s vodstvom Općine i građanima, načelnikom Josipom Seučekom (HDZ), predsjednikom Općinskog vijeća Slobodanom Bjelobabom (SDSS) i članovima Općinskog vijeća. Predsjednica je sa zanimanjem pratila izlaganje načelnika Seučeka koji je u kratkim crtama iznio osnovne smjernice razvoja ovog dijela Hrvatske.

-Na području naše općine uspješno djeluje 180 OPG-a, nekoliko velikih stočnih farmi, peletara, drvna industrija… Ukoliko se uspije povećati količina bukovih trupaca od strane Hrvatskih šuma treba očekivati povećanje broja zaposlenih. Vjerojatno smo jedno od rijetkih dijelova Hrvatske gdje nemamo nezaposlenih.

Povećanjem radnih mjesta očekuje nas novi problem, a to je stambeno zbrinjavanje radnika i u tom smjeru idu naša mnoga nastojanja da bi se ovaj problem riješio, rekao je između ostaloga načelnik Općine Udbina Josip Seuček. Predsjednica je pohvalila općinsko rukovodstvo zbog vizionarskih koraka koja streme daljnjem razvoju ovoga kraja.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Korenicu

-Turizam, kao okosnica razvoja Like, ima i druge potencijale, razgovaralo se i o zračnoj luci Željava, koja je devastirana još pri odlasku bivše JNA, o ptencijalima prometnog povezivanja, gradnje zaobilaznice koja bi rasteretila Plitvička jezera, o mogućnosti korištenja kulturno-povijesnog nasljeđa u turističke svrhe, o ruralnim područjima i obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima, rekla je predsjednica i ocijenila da život ovdje može biti iznimno kvalitetan.

Na novinarsko pitanje o problemima naseljenih Hrvata iz BiH, kojima prijeti da ponovno izgube dom u kraju u kojem su se već asimilirali zbog povratka Srba povratnika, predsjednica je odgovorila da treba zbrinuti svakoga.

-Pravo je svih povratnika da se vrate na svoja ognjišta, u svoje domove, ali je i pravo Hrvata iz BiH, koji žele ostati živjeti u Hrvatskoj, da im se to i omogući. Zbog toga će stambeno zbrinjavanje, općenito, ne samo za prostor Like, biti jedno od ključnih pitanja kojima se država treba pozabaviti u vremenu pred nama, istaknula je.

Predsjednica je obećala da će o svim tim pitanjima razgovarati s resornim ministrima i tijelima državne uprave odgovornima za rješavanje pojedinih pitanja, jer primjerice problem zaštite nacionalnih jezera jest nacionalno pitanje, jer se “u sinergiji može puno bolje djelovati”.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Gračac

Kao posljednja destinacija današnjeg puta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović bio je općina Gračac.

Predsjednicu su dočekali općinska načelnica Nataša Turbić i župan Zadarske županije Božidar Longin, zajedno s građanima.

Tom prigodom, Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je i sastanak s predstavnicima Općine Gračac i Zadarske županije.

G.S.