Predsjednik HHO-Čičak prozvao Plenkovića, šefa SOA-e i DORH-a zbog Todorićevih SMS-ova…

Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić, niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u četvrtak je prozvao premijera Andreja Plenkovića, ali i čelnike Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i Državnog odvjetništva (DORH) zbog SMS poruka za koje je ranije utvrdio da ih je dobio od utemeljitelja Agrokora Ivice Todorića i proslijedio predsjednici Republike i DORH-u.

Naime, ravnatelj SOE Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom „državni vrh“. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića“, napisao je Čičak u izjavi HHO-a. Navodi i da je Markić pritom svojom izjavom da ti dokumenti na prvu pogled izgledaju smiješno „iskoračio iz zakonskih okvira“ jer „čelnik obavještajne službe ne smije izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije krim obrade“. „I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?“, upitao je Čičak.

HHO tvrdi da je nakon što su, na Todorićevo traženje, kopije spornih SMS poruka proslijedili predsjednici Republike i glavnom državnom odvjetniku „glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od g. Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija“. „Iz izjave ravnatelja SOE Markića objavljene u medijima dana 11. svibnja razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj gs. Markić, čak što više, izjavio kako je ‘državni vrh’ tražio od SOE da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić, niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

DORH je, s druge strane, prozvao zbog tvrdnje da istražuju odnos HHO-a i Todorića koji im je davao donacije. „Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a. IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje, jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a“, stoji u izjavi.

G.S.

Comments are closed.