Predsjednik Milanović pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA)…”Lažirali su troškove, a višak novca spremali su u svoje džepove”?!

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

foto-zoran milanović-twitter

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor“, stoji u priopćenju na predsjednik.hr.

Više detalja otkrila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

‘Gotov je nadzor, a kako mi je potvrđeno – utvrđen je cijeli niz prekršaja koji su se sustavno ponavljali. Oni špijuni koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama – u Poljskoj, Libanonu, Litvi, pronevjerili su najmanje dva milijuna kuna. To je prvi iznos za koji se sada sumnja. Lažirali su troškove, a višak novca spremali su u svoje džepove‘, kazala je Pezo Moskaljov.

Riječ je o više djelatnika vojno-sigurnosne agencije, a kako je potvrđeno, neki više nisu na tim poslovima.

‘U protekla dva mjeseca se češljala dokumentacija. Izuzeti su brojni spisi, računi koji nisu imali pokriće, provodio se unutarnji nadzor, nekoliko kontrola. O svemu su obaviješteni predsjednik i premijer. Imaju dio informacija iz ovih klasificiranih podataka, a novo izvješće će tek dobiti’, podsjeća Pezo Moskaljov.

Izvješće će biti dostavljeno i Državnom odvjetništvu.