VIDEO Predsjednik RH Milanović-Danas ne bismo obilježavali ovu obljetnicu bez hrvatskih branitelja koji su svojom velikom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici!

Međunarodno priznanje uslijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku kada je značajan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će uslijediti 1995. godine nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske...

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanje RH na Facebooku je objavio status kojim se prisjetio 15. siječnja 1992. godine…

– Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu jednog od najvažnijih datuma u našoj povijesti, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ovom povijesnom odlukom tadašnjih članica Europske zajednice i brojnih drugih država potvrđena je volja hrvatskih građana koji su nekoliko mjeseci prije na referendumu uvjerljivom većinom izabrali put samostalnosti.

Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu jednog od najvažnijih datuma u našoj povijesti, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Ovom povijesnom odlukom tadašnjih članica Europske zajednice i brojnih drugih država potvrđena je volja hrvatskih građana koji su nekoliko mjeseci prije na referendumu uvjerljivom većinom izabrali put samostalnosti.
Iako će međunarodno priznanje Hrvatske biti u potpunosti zaokruženo nekoliko mjeseci kasnije primanjem u Ujedinjene narode, simbolički značaj 15. siječnja s pravom se obilježava kao ključan trenutak afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni.
Međunarodno priznanje uslijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku kada je značajan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će uslijediti 1995. godine nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske.
U ovom trenutku potrebno je još jednom naglasiti da danas ne bismo obilježavali ovu obljetnicu bez hrvatskih branitelja koji su svojom velikom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici koja je u konačnici rezultirala međunarodnim priznanjem.
Danas se i s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže. Hrvatska im je trajno zahvalna.
Važnu ulogu u međunarodnom priznanju imala je i sinergija aktivnosti politike i diplomacije koja je dala entuzijastičku i profesionalnu potporu ostvarivanju ovog povijesnog cilja.
Na današnji dan prisjećamo se i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada je Hrvatska, šest godina nakon međunarodnog priznanja, imala napokon potpunu kontrolu cijelog svojeg teritorija i svojih granica., napisao je…

screenshot

P.S. Velikosrpska agresija-srbočetnička agresija- srpskocrnogorska agresija, Srpska agresija na nenaoružan narod u Hrvatskoj (sve su to i predsjednik RH, Predsjednik Vlade, Ministar hrvatskih branitelja u svojim javnim obraćanjima “namjerno” izostavili da se kojim slučajem netko iz “koalicije ili EU i EK ne bi naljutio”…

Stoga Vas podsjećamo na povijesne događaje,  kako je to sve bilo

Obzirom da Predsjednik RH u svom obraćanju nije posložio stvari iz povijesti onako kako treba i kako je zapravo bilo (ne spominje prvog hrvatskog predsjednika RH dr. Franju Tuđmana, itd!) u priloženom videu se podsjetimo kako je sve teklo što se tiče međunarodnog priznanja Hrvatske i od strane svih onih koji su nam u obrani naše Hrvatske od srpske agresije  uveli EMBARGO na naoružanje, a samim tim nam uskratili pravo na obranu od nadmoćnog srpskog agresora, kojega smo u konačnici vojno potukli.

Pogledajte video i podsjetite se što se to događalo prije 30. godina

 

H.H.