Predsjednik Vlade i Ministar obrane u posjetu vojarni u Sinju i Zemuniku

Djelatna postrojba hrvatskih Oružanih snaga opet je u Sinju. Svečano je otvorena vojarna 126. brigade Hrvatske vojske. Dio je to plana Ministarstva obrane da se u četiri hrvatska grada ove i iduće godine vrate vojne postrojbe, čime se želi poboljšati kvaliteta njihova života, rada i obuke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom bio je na svečanom otvorenju vojarne te je obišao prostor vojarne u kojoj će biti smješteno 250 pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH.

“Kao što smo planirali i najavljivali, hrvatska vojska se vratila u viteški grad Sinj”, rekao je Krstičević te dodao da se imenom vojarne odaje počast svim našim braniteljima iz sinjske krajine čuvajući sjećanje na Domovinski rat.

“Oluja se izučava u američkim vojnim školama, ona je promijenila povijest zaslugom hrvatske vojske, njezina vodstva. Ničega danas ne bi bilo bez motiviranih ljudi u vojsci”.

“Napuštamo koncept putujuće vojske. U 21. stoljeću ne smijemo biti u šumama, nego hrvatska vojska mora biti uz hrvatski narod”.

Uređenjem vojarne, uz vježbalište, povećat će se kapaciteti za smještaj te provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.

Premijer Andrej Planković rekao je da je danas važan dan u ispunjavanju ciljeva programa vlade, osobito kada je riječ o približavanju vojske hrvatskom narodu.

“Potrebno je vratiti vojsku u pojedine hrvatske gradove i u sigurnosnom, i tradicionalnom i gospodarskom smislu. Ova inicijativa, da se vojska opet vrati u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče, hvalevrijedna je i korisna i pridonijet će boljem funkcioniranju i rasporedu Oružanih snaga unutar RH”.

U Sinju će biti smještena inženjerijska bojna gardijske mehanizirane brigade hrvatske kopnene vojske s ukupno 250 pripadnika.

Premijer Plenković u pratnji ministra obrane Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova posjetio je i 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Susreo se s pripadnicima zračnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koje sudjeluju u gašenju požara.