Predstavljanje monografije ‘Bojna Frankopan. Prvi hrvatski komandosi’

Iz tiska je izišla monografija “Bojna Frankopan. Prvi hrvatski komandosi”, autora Tomislava Šulja, u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a knjiga će biti predstavljena idući utorak.

Udruga Bojna Frankopan SPGS HV i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata pozivaju na predstavljanje monografije Tomislava Šulja “Bojna Frankopan. Prvi hrvatski komandosi”, u utorak 26. rujna u Zagrebu.

Bojna Frankopan je bila jedna od prve dvije specijalne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osnovana je 29. srpnja 1991. godine kao specijalna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga. Većinu instruktora i zapovjednika su činili Hrvati iz francuske Legije stranaca. Bojna Frankopan imala je oko 150 pripadnika koji su bili obučeni za sve vrste zadaća, većinom u neprijateljskoj pozadini. Preustrojem Hrvatske vojske krajem 1992. godine bojna je raspuštena, a njezini pripadnici prelaze većinom u Drugu i Sedmu gardijsku brigadu te manjim dijelom u 1. hrvatski gardijski zdrug. Tijekom djelovanja Bojne Frankopan 12 njezinih pripadnika je dalo svoje živote u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Danas djeluje Udruga Bojna Frankopan, a predsjednik je Bruno Zorica. Udruga ima prostorije u ulici kneza Mutimira u Zagrebu. Članovi udruge obilježavaju svake godine dan osnutka postrojbe i polažu vijence na grobove poginulih pripadnika. Budući da su istaknuti pripadnici i zapovjednici postrojbe bili bivši pripadnici Legije stranaca članovi udruge često posjećuju Legiju stranaca u Francuskoj.