Predstavljen zbornik „Franjevci u Vukovaru“

U provedbi projekta franjevci su spoznali da je potrebno više otkrivati vlastitu povijest i kulturnu povijesnu baštinu...

NASLOVNICA ZBORNIKA FRANJEVCI U VUKOVARU

 Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru u utorak 22. rujna predstavljen je zbornik radova „Franjevci u Vukovaru“ s proširenim naslovom „povijest, duhovnost i baština“…

Riječ je o ukoričenim radovima koji su priopćeni na nedavno održanome znanstveno-stručnom simpoziju „Franjevci u Vukovaru“, koji su zajednički organizirali Franjevački samostan Vukovar, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, Državni arhiv u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar. Urednik zbornika je dr. sc. Dražen Živić, a pripremu i prijelom uradila je vukovarska tvrtka Beleriand.

 

Zbornik su predstavili fra Ivica Jagodić, fra dr. sc. Mario Cifrak i dr. sc. Dražen Živić. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je župski mješoviti zbor „Sv. Cecilija“.

Ideja o simpoziju nastala je u provedbi projekta „Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara“ kojim je Franjevački samostan u Vukovaru dobio novu dimenziju u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini Vukovara.

S provedbom projekta, pored stambenog trakta redovnika i klauzure, otvorio se i prostor za muzej na dvije etaže, u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojemu se nalazi Dom sv. Franje, Pastoralni centar sv. Bone, perivoj s pogledom na Dunav, u kojemu je postavljena spomen-ploča s poimeničnim popisom vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu, te u samostanskom vrtu Perivoj sv. Franje.

U provedbi projekta franjevci su spoznali da je potrebno više otkrivati vlastitu povijest i kulturnu povijesnu baštinu. Iz toga razloga najprije je organiziran znanstveni kolokvij koji je bio uvod u simpozij koji se dogodio godinu dana kasnije, 4. svibnja 2020.

Zbog pandemije Covida-19 simpozij je održan virtualno putem ZOOM programa koji je omogućio kvalitetan vizualni i zvučni prijenos čime je ostvaren postavljen cilj što danas kao vidljivi rezultat pokazuje objavljeni zbornik radova.

L.K.