Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL

 

Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući zahvaljujući upravo tim glasovima, a nekoliko njih s posljednjeg, 14. mjesta na listi.

Preferencijski način glasanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijskih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijska glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u 4. jedinici, osvojivši 37.520 glasova, prenosi HRT.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dobio je pak 19.844 preferencijska glasa kao prvi na listi koalicije Rijeke pravde u 8. izbornoj jedinici. Više od njega dobio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, prvi na listi u 3. izbornoj jedinici, koji je osvojio 21.755 preferencijskih glasova.

S 14. mjesta na listama Rijeke pravde ulazi u Sabor Biljana Borzan, u 4. izbornoj jedinici, koja je osvojila 9580 glasova.

U 10. izbornoj jedinici Damir Krstičević, 14. na HDZ-ovoj listi, osvojio je 9166 preferencijskih glasova.

S osvojenih 6000 preferencijskih glasova s 14. mjesta na listi Fokus-Republika u Sabor iz 6. izborne jedinice ulazi Dario Zurovec.

Među HDZ-ovim kandidatima, najviše preferencijskih glasova osvojili su Ivan Anušić (37.520), Andrej Plenković (32.874), Tomo Medved (23.123), Gordan Jandroković (22.378) i Oleg Butković (19.595).

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijskih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...