Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Preko 100 požara: Dva američka ministra na poprištu požara u Kaliforniji, borba s buktinjom se nastavlja

Dva američka ministra doputovala su jučer u Kaliforniju u zone devastirane razornim požarom u kojem je poginulo najmanje osam osoba i koji još uvijek nije potpuno ugašen nakon nekoliko tjedana borbe., dok se diljem SAD-a nastavlja borba s brojnim požarima.

Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, zadužen prvenstveno za nacionalne parkove i indijanska pitanja, te ministar poljoprivrede Sonny Perdue, u dvodnevnom su posjetu blizu požarišta Carr, zapadno od grada Reddinga, na sjeveru Kalifornije.

To je žarište, jedno od približno 12 požara koji trenutno pustoše Kaliforniju, pretvorilo u pepeo više od 82.000 hektara te uništilo više od 1.000 kuća od početka požara 23. srpnja. Procjenjuje se da je u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu požar svladan u razini 61 posto ali je nekoliko desetaka tisuća osoba moralo biti evakuirano.

“CarrFire devastira naše javno zemljište i vrijeme je da se na ispravan način upravlja našim šumama”, napisao je u tvitu Zinke koji je u nedjelju izazvao bijes zaštitnika okoliša u razgovoru na postaji KCRA 3 komentarima vezanim uz klimatske promjene. “Čuo sam argumente o klimatskim promjenama uzduž i poprijeko. To nema veze s klimatskim promjenama. Radi se o aktivnom upravljanju šumom”, rekao je.

Četrnaest od dvadeset najrazornijih požara po površini u Kaliforniji dogodilo se od 2003., razdoblja obilježena nekim od najtoplijih i najsuših godina u povijesti SAD-a.

Dvojica ministara susrela su se sa ‘smokejumpers-ima’, elitnim vatrogascima koji skaču padobranom u izolirane zone kako bi se borili sa stihijom.

Otprilike 160 kilometara južnije harao je još uvijek Mendocino Complex, najveći požar ikad u Kaliforniji, s gotovo 140.000 uništenih hektara od 27. srpnja. U utorak ujutro ugašeno je 68 posto, procijenila je kalifornijska vatrogasna služba Calfire.

Lokalne vlasti objavile su jučer da je jedan vatrogasac poginuo u tom požaru.

Kongres SAD-a odobrio je proračun od dvije milijarde dolara borbi protiv požara za fiskalnu godinu 2018. Savezna država Kalifornija odobrila je 200 milijuna dolara.

Šest novih velikih požara razbuktalo se u subotu u Sjedinjenim Državama, čime se broj aktivnih požara koji haraju diljem zemlje popeo na preko 100, uz očekivanje da će taj broj rasti zahvaljujući udarima munja o suho tlo.

Više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce koji su pristigli iz cijelog SAD-a te njih 140 iz Australije i Novog Zelanda, bore se s buktinjom koja je progutala 648.000 hektara, objavio je Nacionalni koordinacijski centar, javljaju afencije.

A.K.

Najnovije

Kovač: Koalicija s DP-om vratila bi HDZ na tvorničke postavke

Foto:Screenshot/N1   Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostujući na N1 televiziji komentirao je potencijalne postizborne koalicije. “Glasači bi voljeli da se dogodi koalicija HDZ-a i Domovinskog...

Radić: Bilo je poziva iz HDZ-a, imat ćemo čvrst stav

Foto:Domovinski pokret   Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s...

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...