Preko stotinu svjetskih političara i znanstvenika kritiziralo komunističku partiju Kine zbog zataškavanja razmjera epidemije…

Dodali su i "kako se nikada ne smije zaboraviti da je 'kineski Černobilski trenutak' rana koju si je Kina sama nanijela."...

collage copy

Preko stotinu političara, znanstvenika i aktivista iz Europe, Australije i SAD-a potpisalo je otvoreno pismo kojim se kritizira Kineska komunistička partija zbog zataškavanja razmjera epidemije koronavirusa u Wuhanu…

Pismo je objavljeno u Hong Kong Free Pressu, a potpisnici su ukazali na kulturu straha, zbog koje su zataškavane ključne informacije za borbu protiv koronavirusa.

U pismu navodi se da se izvori pandemije nalaze u zataškavanju komunističkih vlasti u Wuhanu, u pokrajini Hubei, što je pod utjecajem Kineske komunističke partije i Svjetske zdravstvene organizacije u prvi tren umanjilo značaj virusa.

Pozivajući se na iskaze brojnih liječnika, znanstvenika i novinara, koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr. Li Wenlianga koji je umro od koronavirusa, izravno doprinijelo širenju epidemije.

“Globalna pandemija prisiljava nas da se suočimo s bolnom istitnom: politiziranjem svih aspekata života, uključujući zdravlje ljudi, dugotrajna autokratska jednostranačka vlast u Narodnoj Republici Kini ugrozila je svakoga“, navedeno je u pismu ovih znanstvenika.

Potpisnici pisma su pohvalili pojedince koji su kritizirali Komunističku partiju, uključujući i neke novinare, od kojih su su neki nestali ili se nalaze u kućnom pritvoru.

Početkom travnja je preko sto kineskih znanstvenika potpisalo otvoreno pismo namijenjeno brojnim kritičkim glasovima koji politiziraju pandemiju koronavirusa.

Znanstvenici bliski kineskim vlastima tvrde da je točan izvor širenja virusa “nevažan” te da je fokusiranje na podrijetlo covida-19 “upiranje prstom i politiziranje“.

Dodali su i “kako se nikada ne smije zaboraviti da je ‘kineski Černobilski trenutak’ rana koju si je Kina sama nanijela.”

‘Kineska komunistička partija je utišala liječnike koji su željeli upozoriti svoje kolege još dok je epidemije bila u ranoj fazi. Doktorica Ai Fen se više ne pojavljuje u javnosti; njezin kolega Li Wenliang je umro od koronavirusa u Wuhanu. Na svojoj samrtnoj postelji, doktor Li je rekao da ‘zdravo društvo nikada ne bi smjelo imati samo jedan glas.”

Potpisnici su pohvalili pojedince koji su kritizirali komunističku partiju, uključujući i neke novinare, od kojih su su neki nestali ili se nalaze u kućnom pritvoru.

T.H.