Premijer najavio: Analizirat ćemo uzroke pada industrijske proizvodnje…

"Mi smo na vlasti, a ovi svi ostali su u oporbi"

"Mi smo na vlasti, a ovi svi ostali su u oporbi"

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Okučanima komentirao četvrti pad industrijske proizvodnje u zadnjih pet mjeseci, poručio da će se uzroci analizirati te kao bitno istaknuo da takvi indikatori ne utječu na prihodovnu stranu državnog proračuna.

“Ne mislim da je to nešto jako neobično, vjerojatno je neka velika narudžba ili neki posao, koji je postojao u ovo doba prošle godine, stvorio tu razliku”, izjavio je premijer komentirajući podatke Državnog zavoda za statistiku, po kojima je industrijska proizvodnja u ožujku pala 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine skliznula 1,7 posto. Ministarstva gospodarstva i financija temeljito će analizirati ove podatke koji se odnose na mjesec ožujak, rekao je Plenković te dodao kako to može biti povezano i sa situacijom u Petrokemiji i eventualno u Uljaniku. BDP i sve makroekonomske pokazatelje, rekao je, Hrvatska bi mogla podići kvalitetnom apsorpcijom europskih sredstava koji mogu biti pravi zamašnjak za ulaganja i dodatni zamašnjak za investicije u Hrvatskoj. Pozitivne efekte ove financijske perspektive do 2023. godine u apsorpciji sredstava iz EU fondova tek trebamo vidjeti, poručio je.
U prigodi Međunarodnog praznika rada istaknuo je kako su se učinci porezne reforme i drugih mjera koje je provela njegova vlada osjetili i na prihodima hrvatskih građana, tako da prosječna neto plaća u ovom trenutku na razini države iznosi 6200 kuna.
“To nam je poticaj da radimo sve više – i na višoj stopi zaposlenosti i omogućavanju jednakih šansi”, rekao je Plenković. Tomu bi, kaže, trebala pridonijeti i reforma obrazovnog sustava, koji bi trebao postati kvalitetan i omogućiti mladima da pronalaze radna mjesta budućnosti, a društvo prilagoditi globalizacijskim trendovima.
Premijer je izjavu dao u prigodi obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima gdje je cijeli državni vrh došao još jednom odati počast poginulim hrvatskim vojnicima, policajcima i braniteljima te zahvalnost njihovim obiteljima na svemu što su učinili za Hrvatsku, piše večernji.hr.

Nakon otkrivanja spomenika za 51 poginulog i umrlog sudionika operacije “Bljesak”, kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija, Plenković je istaknuo i kako njegova vlada vodi računa o dignitetu Domovinskog rata, da je povećala proračun za branitelje te da je u njezinom mandatu donesen jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Naglasio je i skrb o hrvatskim oružanim snagama i povećanje proračuna Ministarstva obrane. “Na baštini onoga što su učinili branitelji u Domovinskom ratu, gradimo modernu hrvatsku vojsku, kompatibilnu i aktivnu i u NATO-u i EU”, poručio je Plenković. Upitan za mogućnost velike koalicije HDZ-a i oporbenog SDP-a s obzirom da rejting Živog zida sve više raste, odgovorio je “Mi smo na vlasti, a ovi svi ostali su u oporbi”.

T.H.

Comments are closed.