[VIDEO – PREMIJERA] U povodu rođendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca

U povodu rođendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca... “Svet, svet, svet”...

Blaženi Alojzije Stepinac

U povodu rođendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca…

“Svet, svet, svet” i video u kojem su fotografije iz njegove rodne kuće u Brezariću i župnog ureda u Krašiću u kojem je provodio dane izolacije nakon uzništva u Lepoglavi.

“Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti”

“Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti”

Blaženi Alojzije Stepinac

Ove godine datumski se poklapaju Majčin dan i obilježavanje rođendana blaženoga Alojzija Stepinca. Iako je kalendarska koincidencija, u duhovnom i svjetonazorskom smislu riječ je o simboličkim sinonimima. Naš je kardinal uvijek zagovarao život, poticao ga i pozivao na njegovu obranu od začeća, dok je s druge strane brinuo o posebnoj ulozi majke u društvu i davao majkama posebno mjesto unutar korpusa tradicionalne hrvatske obitelji. Njegova je svijest i o ulozi žena i o ulozi majki na čovjeka sumirana kroz mnoge izrečene misli o Bogorodici, koja je personifikacija svih majki, bile one to dušom ili tijelom. Pri osnivanju Caritasa zagrebačke Nadbiskupije prvo što je uočio bilo je siromaštvo i iskorištavanje ženske služinčadi, kada poziva na razum, oprez i prekidanje te prakse, nudeći konkretnu pomoć kroz netom osnovanu instituciju. Briga za dostojanstvo žena očitovala se kao njegova duhovna ideja s kulminacijom u slobodnom majčinstvu. Današnji dan provedite u miru, s djecom ili članovima obitelji i prisjetite se svih majki koje se grčevito bore za živote svoje djece, u svakoj bolesti, u svakom zlu i usprkos tomu. Majke su nas naučile što je nada, majke najbolje manifestiraju ljudsku snagu! Moje su misli danas uz sve majke koje grčevito nastoje zaštiti živote svoje djece u ratom poharanoj Ukrajini. Vjerujem kako bi ih blaženi Alojzije Stepinac danas posebno zagovarao u svojim molitvama. Dok on to čini na Nebu, vjerujem da svatko od nas to može, barem u vlastitoj intimi. , piše Vlatka Vukelić

T.H.