Preminuo Adam Tomičić, dragovoljac Domovinskog rata i ratni zapovjednik

Nakon teške bolesti preminuo je Adam Tomičić (70) pukovnik u miru i dragovoljac Domovinskog rata i ratni zapovjednik. Posljednji ispraćaj Adama Tomičića bit će danas, ponedjeljak 27. studenog, u 13  sati na Mjesnom groblju u Štivici.

U obranu Domovine kao domoljub uključio se 22. listopada 1990. godine kao pripadnik pričuvnog sastava policije, da bi ustrojem 1. dragovoljačke bojne 28. lipnja 1991. godine postao zapovjednik satnije. Ustrojavanjem 108. brigada ZNG-e Slavonski Brod 1. dragovoljačka bojna postaje njena 3. bojna. Ustrojem 121. brigade HV-e Nova Gradiška ona postaje njena 1. bojna, a Adam Tomičić zapovjednik 2. satnije. Kada se od domobranskih postrojba 28. ožujka 1992. godine formira 4. bojna 121. brigade HV-e Nova Gradiška imenovan je za njenog zapovjednika. U jesen 1994. godine brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju, a Adam Tomičić postaje njen zapovjednik.

U vojno-redarstvenoj operaciji «Bljesak» 121. domobranska pukovnija dobiva vrlo ozbiljnu zadaću i sa dijelom snaga zajedno sa 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe također izvršava dobivenu zadaću na pravcu sela Novi Varoš i daje velik doprinos u toj uspješno izvedenoj operaciji. Nakon «Bljeska» 121. domobranska pukovnija sudjeluje u «Oluji» i kao pričuva GSHV drugog dana operacije sudjeluje u oslobađanju Hrvatske Kostajnice. Dio postrojbe sudjeluje u oslobađanju Dvora na Uni. Nakon «Oluje» 121. domobranska pukovnija sudjeluje u napadnoj akciji «Una».

Nakon završetka Domovinskog rata Adam Tomičić se angažira na čuvanju digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja. Bio je dugogodišnji predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Grada Nova Gradiška zalažući se za dostojanstveno obilježavanje i prenošenje istine o Domovinskom ratu na mladež.

Za angažiranje i doprinos u Domovinskom ratu dobio je brojna odličja i priznanja.

Bio je politički aktivan kao član Hrvatske demokratske zajednice i često kritičan prema političkim i društvenim zbivanjima. Otvoreno je ukazivao na anomalije u društvu koje nisu bile u interesu hrvatskih branitelja zahtijevajući od njih da se i dalje zalažu za istinu, svoj i prosperitet svih građana. Zalagao se za očuvanje tradicije, običaja i slavonskog identiteta, Kao predsjednik Udruge „Kulin bećarac” Staro Petrovo Selo jedan je od inicijatora pokretanja gastronomsko-zabavne manifestacije „Švarglijada u Hrvata“ kako bi se švargl afirmirao kao autohtoni slavonski proizvod.

Veliko hvala za sve što je učinio za slobodnu i neovisnu domovinu hrvatske i svoj zavičaj.

Počivao u miru Božjem, iskrena sućut obitelji.