Preminuo Bruno Zorica Zulu, legendardni zapovjednik Bojne Frankopan

Facebook

Ratni zapovjednik Bojne Frankopan Hrvatske vojske (HV) Bruno Zorica Zulu, umro je u srijedu u 72-godini, objavili su na Facebooku njegovi suborci iz Bojne Frankopan.

 

Bruno Zorica je po mnogima jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata koji je radi svoga iskustva u francuskoj Legiji stranaca sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojba HV-a.

Tijekom Domovinskog rata Bruno Zorica se borio na brojnim ratištima u Hrvatskoj, a sve vrijeme rata Bojna Frankopan je bila jedna od udarnih igala ofenzivnih akcija Hrvatske vojske. Ratna kruna Bojne Frankopan bilo je njihovo sudjelovanje u vojno redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995. godine, prenosi Večernji list.

Bruno Zorica je umirovljen 1998. godine od kada je živio u svom rodnom Ivanić Gradu.

”Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine. Danas u 5 sati, nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu”, stoji na Facebook stranici Bojne Frankopan, gdje su se oprostili od svoga umirovljenog zapovjednika.

Bruno Zorica Zulu (Ivanić-Grad 1952.) u Francuskoj je kao legionar bio sve do početka Domovinskog rata.

Nakon dolaska u Hrvatsku, hrvatski su pripadnici Legije stranaca u Kumrovcu odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Formirali su Centar za commando obuku u šumi Žutica kod Ivanić-Grada. Specijalna postrojba Glavnog stožera Bojna Frankopan utemeljena je službeno 1. kolovoza 1991. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca.