Preminuo Đuro Perica: 14 godina je robijao zbog montiranih optužbi

U 82. godini života preminuo je Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a i nekadašnji saborski zastupnik, koji je u bivšoj državi zbog svog političkog djelovanja punih 14 godina proveo iza zatvorskih rešetaka.

– Umro je naš prijatelj i utemeljitelj HDZ-a Đuro Perica. Rođen je 1941. u Nijemcima, općina Vinkovci. Pučku školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Zagrebu i Vinkovcima. Diplomirao je u Zagrebu na Fakultetu poljoprivrednih znanosti. Uhapšen je 1975. godine i suđen montiranim procesom pod političkom optužbom. U zatvoru je proveo punih četrnaest godina. Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske. Hvala mu i počivao u miru Božjem! – poručili su iz HDZ-a.

Od svog stranačkog kolege oprostio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputivši izraze sućuti obitelji bivšeg saborskog zastupnika.

– Poštovana obitelji Perica, sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Đure Perice. S dubokim suosjećanjem, uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam Vam iskrenu sućut. Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor. Svoje političko i javno djelovanje temeljio je na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Đuro Perica nikad nije zaboravio ni svoju Slavoniju i Srijem o kojima je napisao neke od najljepših pjesama. Još jednom, poštovana obitelji, primite izraze iskrene sućuti. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio – poručio je predsjednik Sabora.

Osim kao bivši politički zatvorenik i istaknuti političar nakon 1990., Đuro Perica poznat je i kao pjesnik. U bazi podataka u ZAMP-u nalazi se njegovih 20-ak pjesma, među kojima je i kultna “Konji bili, konji vrani” ( autor glazbe Stanko Šarić) koju izvodi Miroslav Škoro.