Preminuo heroj Vukovara i zamjenik Blage Zadre, prošao pakao logora

Facebook

Jučer je pokopan Dragovoljac Domovinskog rata i sudionik obrane Vukovara brigadir Ivan Kovačić koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u Vukovaru.

 

Pokojnog Kovačića poznavala je većina vukovarskih branitelja, a osobito oni koji su bili zaduženi za obranu Borova Naselja. Jedan od onih koji ga se sjeća je bivši pripadnik “Žutih mrava”, Tomislav Orešković: “Bio je angažiran od prvoga dana, znali smo ga vidjeti u štabu u kojem je bio uz Blagu Zadru.”

Kovačić je rođen 12. srpnja 1946. u Čađavici, odakle je doselio u Vukovar, gdje je prije Domovinskog rata bio zaposlen u Policijskoj upravi kao kapetan unutarnje plovidbe, te živio sa suprugom i dvoje djece, prenosi Crodex.net.

Tijekom Bitke za Vukovar bio je zamjenik zapovjednika obrane Borova Naselja generala Blage Zadre, a nakon njegove pogibije postaje zapovjednik 3. bojne 204. brigade. Prilikom okupacije Vukovara zarobljen je i odveden u srpske koncentracijske logore, gdje je u Stajićevu i Srijemskoj Mitrovici proveo devet mjeseci. Umirovljen je u činu pričuvnog brigadira HV-a.

Nakon Domovinskog rata bio je aktivan i angažiran u braniteljskim udrugama, dugogodišnji predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata “Vukovar ’91” i član je Predsjedništva ZU-a HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije, a kao aktivni sudionik obrane Vukovara i svjedok toga vremena, dao je svoj doprinos u promicanju istine i vrijednosti iz Domovinskog rata.

Sudjelovao je u pisanju i izdavanju knjige “Prva hrvatska ratna lađa PB 91” i “Sisački mornari“, čiji je zapovjednik bio 1991. godine. Svoja svjedočanstva o herojskoj obrani Vukovara iznosio je i u drugoj literaturi s tematkom Domovinskog rata, kao i u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je održao predavanje učenicima osmih razreda.

Govoreći o nadljudskoj borbi vukovarskih branitelja protiv tada znatno nadmoćnijeg neprijatelja, velikorspskih agresora i tzv. JNA, Kovačić je zaključio: “Međutim, oni nisu imali ono što smo mi imali, mi smo imali srce, imali smo domoljublje. Borili smo se za svoj prag, borili smo se za svoju državu, za svoju obitelj.”