Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PREMINUO JE Davor Jović – junak Domovinskog rata!

Čovjek koji je sa 4. gardijskom prošao sva ratišta. Dva puta je ranjen i sam je sebi invaliditet smanjivao sa 80 posto na 50 posto kako bi se mogao vraćati na ratište…

Čovjek koji je sa 4. gardijskom prošao sva ratišta. Dva puta je ranjen i sam je sebi invaliditet smanjivao sa 80 posto na 50 posto kako bi se mogao vraćati na ratište. Na njega su bačeni bojni otrovi, oštetili su mu jetru, no nisu ga uništili. U razgovoru s tim čovjekom imali ste dojam da je stvarno neuništiv.
Davor Jović – junak Domovinskog rata
Ono što je preživio za mnoge bi bilo previše  Davor je bio jednostavan i iskren čovjek, omiljen u društvu i među suborcima. Svi suborci o njemu govore s neizmjernim poštovanjem, pažljivo birajući riječi.  ‘’Oni ko nije ovoga ČOVIKA nikad srija, nemore zamislit koja je to LJUDINA, Ovaka grdosija od čovika, a jos veće SRCE. O poštenju i dobroti da ne govorin’’ komentirali su njegovi suborci.
Davor Jović priključio se u ZNG Vrgorac 28. lipnja 1991. godine. Izvor i Foto-OVDJE

Sućut obitelji iznenada preminulog Jovića uputili premijer Plenković i ministar obrane Krstičević…

Premijer Andrej Plenković uputio je sućut obitelji umirovljenog bojnika Davora Jovića, višestruko odlikovanog heroja Domovinskog rata i pobjednika prvog natjecanja za hrvatskog vojnika godine koje je 1997. osvojio pobijedivši na 76 kilometara dugom maratonu, a koji je u ponedjeljak umro u Vrgorcu.

 “Draga Danja, dragi Jure i Ante, s velikom sam tugom primio vijest o preranoj smrti vašeg supruga i oca, heroja Domovinskog rata, mog prijatelja Davora Jovića. Čitav svoj život posvetio je stvaranju i izgradnji hrvatske države u koju je ugradio svoje domoljublje i energiju”, navodi Plenković u izrazima sućuti.

Ističe kako je Davor Jović bio istinski junak Domovinskog rata koji je, nakon svih hrvatskih ratišta, dva teška ranjavanja i nekoliko desetaka gelera u tijelu, smogao snage za pobjedu na maratonu s preprekama dugom 76 kilometara te, zadivivši međunarodne vojne instruktore, postao hrvatski vojnik godine.

Kao istinski sportaš, dodaje, Davor Jović je svoju hrabrost i odlučnost prenosio učenicima kick-boxing kluba, koji su pod njegovim vodstvom postizali zapažene rezultate.Zahvalni smo Davoru – bez njega, i ljudi poput njega, ne bismo imali slobodnu domovinu Hrvatsku. Draga obitelji, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno upućujem vam izraze duboke i iskrene sućuti”, zaključuje premijer Plenković.

Krstičević svom prijatelju i suborcu

Sućut obitelji Davora Jovića u ponedjeljak je uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, čime je i počeo konferenciju za novinare. “Želim svom prijatelju, suborcu, supruzi Danji, Juri i Anti izraziti sućut. Jer jutros je umro moj prijatelj, suborac, junak Domovinskog rata Davor Jović”, rekao je Krstičević.

Davor Jović umro je u ponedjeljak u Vrgorcu. Rođen je 1956. godine, po struci brodograđevni termoizolater. Prije Domovinskog rata radio je u makarskoj tvrtki “Metal-plastika”, a bio je prvak bivše države u full-contactu.

U lipnju 1991. priključio se Zboru narodne garde, u rujnu 1991. sudjelovao je u akciji “Zelena tabla – Male Bare” kojom je zauzeta vojarna bivše JNA u Pločama, a 1. studenoga se s ostalim pripadnici vrgoračke satnije priključio 4. gardijskoj brigadi u čijem je sastavu prošao gotovo sva bojišta. Dvaput je bio ranjen – 3. srpnja 1992. u mjestu Kokotova Glava na dubrovačkom bojištu te 22. siječnja 1993. u selu Podgradina na Maslenici.

Godine 1993. šest mjeseci je proveo u časničkoj školi u Zagrebu, apotom se vratio u “Pauke“ s kojima je sudjelovao i u “Oluji”.

Davor Jović nositelj je brojnih odličja, a 1997. proglašen je najboljim vojnikom Oružanih snaga RH, pobijedivši na 76 kilometara dugome maratonu “Prvi do Knina, prvi do slobode”. Umirovljen je 2003. godine.

Uredništvo Braniteljskog portala izražava najiskreniju sućut obitelji prerano preminulog hrvatskog branitelja Davora Jovića.

 

 

 

Najnovije

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog...

 Hrvatski kratki film o žrtvi Tome Buzova osvojio zlatnu palmu u Cannesu

Foto:Narod.hr   Hrvatski kratki film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratki film na 77. filmskom festivalu u...

Zastave HOS-a i traktori: Ovako se slavi posebna norijada

FOTO:Imotski.in/Dalmacijadanas.hr   Svi hrvatski maturanti u petak su slavili kraj srednjoškolskog obrazovanja i zabavljalo se u svim dijelovima zemlje. Imotski maturanti očito su htjeli posebnu norijadu,...