VIDEO Preminuo je komodor Ivica Tolić ratni zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade…

Ivica Tolić

Poštovani prijatelji preminuo je komodor Ivica Tolić, Hrvatski branitelj legendarne 4. gbr ZNG-a….Njegov doprinos u hrvatskom Domovinskom ratu je neprocjenjiv od obrane Zadra do Dubrovnika i osvajanja vojarne Zečevo sa kojim se naoružanjem naoružala Dalmacija….Obitelji iskrena sućut…Prijatelju počivao u miru Božjem, napisao je brigadir Branimir Petričević-Iso na svom Facebooku…

IVICA TOLIĆ-Rođeni Imoćanin, imao je samo 22 godine kad se stavio na raspolaganje domovini. Pristupio je 3. imotskoj bojni 4. brigade ZNG-a, s kojom će vatreno krštenje proći u Kruševu kod Obrovca, potom će slijediti ratni put svoje brigade na zadarskom, šibenskom, drniškom i južnom bojištu, i usput proći put od vojnika do zapovjednika. – Mnoge generacije sanjale su slobodnu Hrvatsku, nama se pružila ta prilika da to i ostvarimo.

Koliko god je bilo teško, jer tada smo imali “samo” srce, ali ne i ratnu opremu, no to su bili ljudi koji su se svojom nesebičnošću i svojim altruizmom međusobno “hranili”. Bili smo kao braća i kad danas o tome razmišljam, zaista smo živjeli dane ponosa i slave. Bila mi je čast biti na braniku domovine s tim mladićima koji su pokazali da su ono najbolje što Hrvatska ima – govorio je Ivica Tolić. Rat je završio kao načelnik stožera južnog bojišta, a uspješnu karijeru počeo je graditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, gdje je zapovijedao Stožerom i flotom…

Preminuo je komodor Ivica Tolić ratni zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade…

Noćas nas je napustio naš suborac i prijatelj komodor Ivica Tolić. Nemoguće je opisati prazninu koju ostavlja odlazak čovjeka koji je od svoje 22 godine život posvetio Hrvatskoj.

Bio je zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade s kojom je vatreno krštenje prošao u Kruševu. Potom ga je ratni put odveo na zadarsko, šibensko, drniško i Južno bojište. Zapovijedao je i 53. bojnom mornaričko – desantnog pješaštva, a pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu dočekao je na dužnosti načelnika stožera Južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, prvo kao načelnik Stožera HRM pa zapovjednik Flote HRM. Završio je Zapovjedno stožernu školu i Ratnu školu OS RH, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu. Diplomirani je inženjer strojarstva i magistar ekonomije. Nakon umirovljenja 2008. godine jednakom energijom posvetio se radu u Udruzi veterana 4. gardijske brigade i jedan je od tvoraca ideje objedinjavanja svih udruga veterana gardijskih postrojbi. Kada se kandidirao za Europski parlament, u kojemu je predstavljao Hrvatsku minule dvije godine, poslao je snažnu poruku svim braniteljima: „Na žalost, neće nas cijeniti po tome koliko su velika naša djela u ratu, ni po stjegovima pod kojima smo se borili, niti po našim poginulima i našim invalidima, nego po tome koliko smo jaki i koliko smo organizirani. I dobro da smo to shvatili i krenuli putem ujedinjenja. Nije dovoljno da se pojavljujemo kao ukras, kao privjesci, već moramo biti na mjestima gdje se donose odluke o našoj Hrvatskoj…“

Prerani odlazak admirala Tolića, nenadoknadiv je gubitak njegovoj obitelji i cijeloj braniteljskoj obitelji, kao i za Hrvatsku koja je izgubila iznimnog čovjeka, domoljuba i lidera.

Naš Ivica, ostat će trajni uzor svima koji žele živjeti čineći dobro i razvijajući našu Domovinu. Ratnici nikada ne umiru. Zauvijek će ostati zapisane njegove zasluge.

Komemoracija za Ivicu Tolića održati će se u utorak, 3. rujna 2019. godine u 11 sati u Domu HV “General Ivo Jelić”, Poljudsko šetalište br. 1. Posljednji ispraćaj biti će istoga dana u 17 sati u Vinjanima Donjim, na groblju župne crkve Sv. Roka.

Obitelji iskrena sućut, poručili su Ivicini suborci iz 4GBR...

Uredništvo Braniteljskog portala izražava najiskreniju sućut obitelji, suborcima i prijateljima našeg Ivice Tolića.

Počivao u miru Božjem!