Preminuo umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak

Umirovljeni general-pukovnik i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVD RH)…

– S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak, istaknuli su objavi na društvenim mrežama.

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici, kao i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Jandroković i Plenković izrazili sućut obitelji Đure Dečaka

Predsjednici Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković uputili su izraze sućuti obitelji u povodu smrti umirovljenog general-pukovnika Hrvatske vojske i bivšeg saborskog zastupnika Đure Dečaka.

– S tugom i iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku general-pukovnika Đure Dečaka. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam vam iskrenu sućut, stoji u poruci predsjednika Sabora.

Jandroković je podsjetio da je Dečak od 2000. do 2003. bio saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane.

– Kao saborski zastupnik, a i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, snažno se zalagao za zaštitu i promicanje digniteta i vrijednosti Domovinskog rata i prava hrvatskih branitelja. Ujedno je bio i najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u sućuti obitelji Dečak kako je sa velikim sam žaljenjem i tugom primio vijest o odlasku tog hrvatskog general-pukovnika, političara, župana i zastupnika u Hrvatskom saboru.

– Pamtit ćemo ga s osjećajem zahvalnosti zbog svega dobroga što je učinio za Hrvatsku, a osobito cijenimo njegov izniman doprinos u obrani naše zemlje i stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske. U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen i kao župan Virovitičko-podravske županije te zastupnik Hrvatskog sabora, gdje je nesebično davao svoje znanje i iskustvo za boljitak Hrvatske.

Plenković je poručio kako je njegovim odlaskom Hrvatska je ostala bez časnog i hrabrog čovjeka, kojem ćemo ostati vječno zahvalni, jer bez Đure Dečaka i ljudi poput njega, ne bismo imali slobodnu domovinu Hrvatsku.

H.H.