Preminuo Zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić

Zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić umro je u ponedjeljak u 78. godini života u Svećeničkom domu sv. Josipa, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.

Mons. Pozaić preminuo je u 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, navodi nadbiskupija.

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, a nakon završene osnovne škole, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati.

Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973., nakon čega je studij nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Tamo je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao.

Od 1977. do 1979. bio je član uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove.

Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog 2005. godine.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 2017. godine da je Sveti Otac Franjo prihvatio njegovu ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije zbog zdravstvenih razloga.