Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Preokrenuo je i dobio najkrvaviju bitku Oluje, a sada ga “nisu ni pozvali na proslavu”! Zašto je “zaboravljen” ovaj hrvatski general?

Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine.

Kad me ugledao, počeo je gaziti strojevim korakom. Propisno je pozdravio, ja odzdravio i on je podnio prijavak ovim riječima: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi.’ Čedo pozdravlja, ja odzdravljam. Pružio sam mu ruku i pitao ga kako je. A on je rekao: ‘A što da ti kažem? Nikako!’”

Da bi zapamtio ovu časnu pobjedu HV-a, pukovniku Bulatu i svim njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje. Zadnji puta u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tokom Drugog svjetskog rata u bitci za Staljingrad.

Završni čin

Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja. Dana 8. kolovoza 2017. u Glini je obilježena pobjeda OS RH u Domovinskom ratu i predaja 21. korpusa neprijateljske vojske pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Umirovljenog generala Petra Stipetića na proslavi nije bilo. Naime, nitko ga nije pozvao. “Nisam dobio poziv niti me je itko kontaktirao. Povijest ne treba krivotvoriti. Ja sam bio zapovjednik sektora Sjever, odradio posao i drugo me ne zanima. Ali nije to prvi put da nisam pozvan”, kazao je jučer u telefonskom razgovoru umirovljeni general Petar Stipetić za Jutarnji List. Njega su malo zasmetale riječi predsjednice Grabar-Kitarović, koja je na proslavi u Glini kazala kako su se srpske snage dragovoljno predale. “Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, naglašava Stipetić, a prenosi Jutarnji..

Najkrvavija bitka Oluje

Nepozivanje zapovjednika kojeg je predsjednik Tuđman pozvao da spasi situaciju na području sektora Sjever gdje je Hrvatska vojska pod zapovijedanjem generala Basarca imala ogromne gubitke i nije planirano napredovala, prvorazredni je skandal. Fotografija na kojoj pukovnik Čedo Bulat u prisustvu generala Stipetića potpisuje kapitulaciju jedan je od simbola operacije Oluja. No, za Stipetića mjesta na proslavi nije bilo. “Čudno je bilo da nema generala Stipetića, ali organizatori proslave su bili Grad Glina i Udruge branitelja. Mi nismo imali veze s organizacijom”, kazao nam je jučer ministar branitelja Tomislav Medved. Jučer smo neuspješno pokušali kontaktirati gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića kako bismo saznali zbog čega general Stipetić nije pozvan.

Izostanak generala

Stipetić na proslavi ipak nije ostao neprimijećen. Jučer nas je kontaktiralo nekoliko sudionika operacije Oluje koji su bili na području Petrinje pod zapovjedništvom generala Stipetića. Oni su zgranuti činjenicom da general nije pozvan na proslavu. “U sektoru sjever vodile su se najteže borbe u Oluji. Poginulo je 46 naših vojnika i predsjednik Tuđman je onda smijenio generala Basarca i postavio generala Stipetića koji je u roku 24 sata uspio preokrenuti stanje na bojištu. Sve je rezultiralo predajom 21. korpusa. Ovo je sramotan odnos prema generalu Stipetiću i jednom od dva živuća generala s pet zvjezdica”, kazao nam je jedan od nekadašnjih visoko rangiranih zapovjednika u Oružanim snagama i sudionik operacije Oluja, navode u Jutarnjem.

Trenutak predaje

“Mi smo stigli iz UNPROFOR-ove baze ukrajinskog bataljona u Glini, a on je došao iz pravca Topuskog. Naš susret bio je na cesti. Izašao sam iz vozila i gledam, s druge strane iz vozila izlazi Čedo. Kad me ugledao, počeo je gaziti strojevim korakom. Propisno je pozdravio, ja odzdravio i on je podnio prijavak ovim riječima: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi.’ Čedo pozdravlja, ja odzdravljam. Pružio sam mu ruku i pitao ga kako je. A on je rekao: ‘A što da ti kažem? Nikako!’” opisao je ovaj događaj general Stipetić.

Osvrt Uredništva braniteljskog portala;

-Ukoliko je istinita objava Jutarnjeg lista koju smo prenijeli, (ništa čudno) jer i sami smo svjedoci da određeni broj zapovjednika i časnika iz obrambenog Domovinskom rata sigurno i provjereno, nisu dobili pozivnice za obljetnicu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice Oluje, ovaj slučaj sa generalom Stipetićem nas niti malo ne bi iznenadio te prozivamo odgovorne za državne  protokole da se javno očituju zbog nečijih (namjernih ili nenamjernih!?) propusta. Ne želimo vjerovati da netko dobije ili ne dobije pozivnicu po političkom ključu jer bi tada bili izloženi nemilosrdnom iskrivljavanju istinitih činjenica naše novije povijesti iz Domovinskog rata. Uistinu smo iznenađeni kao hrvatski branitelji koje su predvodili generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko (ratni načelnici Glavnog Stožera OSRH) koji ne mogu u niti jednom povijesnom kontekstu BITI zaboravljeni pa nas jako žalosti što se to upravo na 22 obljetnicu dogodilo u Kninu simbolu hrvatske pobjede nad srbočetničkim agresorom.

Svjedoci smo sve češće pojavnosti i lažiranja istine o Domovinskom ratu gdje pojedini lokalni šerifi (župani, gradonačelnici i načelnici) uz potporu tzv nekakvih poslušničkih udruga, marginaliziraju i ne pozivaju branitelje koji su učestvovali u ratnim operacijama kao ni njihove zapovjednike. Dosad smo znali i još uvijek je tako da u politici postoje podobni i nepodobni odnosno poslušnici a kako nam se čini da se ista ta shema prenijela i na braniteljsku populaciju neutemeljenu na istini o Domovinskom ratu.

D.J.

Najnovije

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...