Preost nakon presude ustvrdio da nije otuđio doušnički novac iz VSOA-e…to su sredstva specifična koja nemaju mogućnost pokrivanja na način kao u trgovačkim društvima…

Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen...

Objava presude čelnicima VSOA-e Zagreb, 24.1.2018.- Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima. Na slici Denis Lukinić (2L) i Ognjen Preost (D) dolaze na Županijski sud u Zagrebu. foto HINA
Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, javlja Hina.

– Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen. Pravdajući isplate troškovima doušnika Preost je, prema nepravomoćnoj presudi, otuđio preko tri milijuna kuna, Grdić oko milijun i pol kuna, Ivanković 182.000, a Lukinić 199.000 kuna. – kaže jutrošnja vijest.

Inače, zadatak VSOA-e je  ‘izvršenje zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.’

Bivši zamjenik ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Ognjen Preost odbacio je tvrdnje da je otuđio preko tri milijuna kuna namijenjenih isplati doušnicima, zbog čega je u utorak nepravomoćno osuđen zajedno sa svojim bivšim šefom Darkom Grdićem i dvojicom suradnika iz VSOA-e.

“Mi smo u dokaznom postupku s dokaznim radnjama i svjedocima pokrili kompletno naš rad. Međutim na sudskom vijeću je izricanje presude i to je prvi stupanj”, kazao je Preost najavljujući žalbu.

Na pitanje jesu li uzeli novac Preost je odgovorio: “Naravno da nismo. Inače, vama za informaciju je da se radi mistifikacija oko tih sredstava. To su sredstva crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi pa i VSOA-i i to su sredstva specifična koja nemaju mogućnost pokrivanja na način kao u trgovačkim društvima…”, rekao je Preost.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućim presudama u odnosu na četvoricu okrivljenika, ali ne i oslobađajućom za petookrivljenog.

“Što se tiče sankcija za Grdića i Preosta smatramo da su preniske za ovo kazneno djelo i pretpostavljam da će biti žalbe nakon pismenog otpravka presude”, kazao je Petković.

Na Preostovu tvrdnju da nije uzeo novac i da mu smještaju Petković je rekao da ne može govoriti o konkretnim stvarima jer je postupak bio zatvoren za javnost. “Sudsko vijeće je donijelo odluku nakon čitavog niza izvedenih dokaza i pomnog razmatranja utvrđenog činjeničnog stanja. To je sve što vam mogu kazati”, dodao je Petković.

Bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen.

Pravdajući isplate troškovima doušnika Preost je, prema nepravomoćnoj presudi, otuđio preko tri milijuna kuna, Grdić oko milijun i pol kuna, Ivanković 182.000, a Lukinić 199.000 kuna.

Autor-Hina