PRETUČEN NOVINAR ROBERT VALDEC (PONOVO)!

“Sve je u redu. Samo neko vrijeme neću biti dostupan.” To je jedino što je Robert Valdec u nedjelju komentirao na svom facebooku.

Valdeca su nepoznate osobe udarile s leđa dok je vadio namirnice iz svojega automobila. Od udarca teškim predmetom se onesvijestio, a kada je došao k sebi, nazvao je policiju. Nakon toga bio je hospitaliziran, gdje mu je dijagnosticiran teški potres mozga.

Valdecova supruga, ruska novinarka Darija Aslamova, objavila je na Facebooku fotografije njegovih ozljeda i izvijestila o napadu te se osvrnula na kontinuirane prijetnje koje Valdec prima na hrvatskim društvenim mrežama od veljače prošle godine. Optužuju ga, piše Darija, da je ruski špijun te da je i ona sama ruska špijunka.

Ona sama se oglasila na društvenim mrežama, a mi prenosimo njenu objavu:

“Moj suprug, poznati hrvatski novinar Robert Valdec, jučer je ponovno pretučen u dvorištu naše seoske kuće. Udaren je s leđa dok je vadio namirnice iz auta. Onesvijestio se na neko vrijeme. Sada je u bolnici. Od veljače 2022. godine redovito prima prijetnje na hrvatskim društvenim mrežama.

Optužili su ga da je ruski špijun, da mu je žena ruska špijunka. Ovo je tipična rusofobična glupost. Ali mi smo zajedno 22 godine, a cijela Hrvatska zna priču o našoj ljubavi. 13. rujna prošle godine, nakon što me muž navečer odvezao na aerodrom (letjela sam za Moskvu), u pet ujutro, pokucali su nam u kuću. Moj muž je, misleći da su susjedi koji u nevolji kucaju, otvorio vrata, nakon čega ga dobio strašan udarac u glavu. Pretukli su ga, kada je već pao, te nogama slomili četiri rebra. Iako su hrvatski mediji pisali o ovom napadu, vlasti zemlje nisu pokazale interes. Robert nije dobio zaštitu. Nikoga nije bilo briga što se dogodilo. Kako se ovo moglo dogoditi u civiliziranoj državi?! To je tako jednostavno. On je “pogrešni novinar” sa stanovišta nekih rusofobnih predstavnika lokalnih vlasti, jer ima suprugu rusku novinarku.

Prijetnje su samo stizale. Da spasim muža, jedva sam uspjela dobiti rusku tromjesečnu vizu za njega u Srbiji. Ruski konzulat u Hrvatskoj više ne izdaje vize jer je većina ruskih diplomata protjerana iz zemlje. Bila nam je velika sreća sresti se u sigurnoj Moskvi i provesti mirnu tihu zimu. Robert je tri mjeseca pisao članke o tome kako Moskovljani stvarno žive. Pisao je istinu. Da ne umiru od gladi, a nama ne teče izmet ulicama, kako navode zapadni mediji. Da su trgovine pune namirnica. O tome kako ljudi slave Novu godinu i krštenje. Ovi tekstovi izazvali su ludi bijes nekih hrvatskih rusofoba. Prijetnje su ponovno krenule: “Samo se usudite vratiti u Hrvatsku!” “Vidjet ćeš što će ti se dogoditi! Umrite u prokletoj Rusiji! ”

Viza je istekla 1. ožujka. Vratio se u voljenu domovinu, koja mu je toliko nedostajala. Ali i noćna mora se vratila. Sada su prijetnje počele ne samo njemu, već i meni. Neka ti se žena samo usudi doći u Hrvatsku. A kako će sa mnom! I sad opet napad. Opaki napad s leđa. Odmah iza ugla. I opet potpuna ravnodušnost vlasti. Koga u službenoj Hrvatskoj zanima sudbina poznatog novinara Roberta Valdeca?! Ipak se usudio zaljubiti se i oženiti s pogrešnom osobom. Rusofobija je nemilosrdni krvavi rasizam!

Ali druge činjenice su alarmantne. Oba napada su profesionalno namještena. Bez svjedoka. I prvi napad dogodio se noću, samo nekoliko sati nakon što je otišao iz Hrvatske. Tko je mogao znati za ovo? Imam ozbiljne sumnje da su hrvatske obavještajne službe možda umiješane u oba napada. U svakom slučaju sumnjivo je da nakon rujanskog napada, o kojem su izvijestili hrvatski mediji, nitko od policijskih agencija nije istraživao, nitko nije ponudio zaštitu. Nema se više što reći. Očigledan cilj ovih okrutnih i zlobnih batina je zastrašiti slobodnog novinara Roberta Valdeza i natjerati ga da pobjegne iz zemlje, učiniti ga izopćenikom, lišiti ga domovine.

Zanima me je li Hrvatska neovisna država s vladavinom prava, ima li učinkovitu policiju i posebne službe sposobne zaštititi svoje građane od ubojica i bandita, postoji li neovisan tisak koji će se stati u zaštitu svojih kolega. Zanima me i što će hrvatski dužnosnici učiniti da zaštite mog supruga, koji je neovisni hrvatski novinar.

Još nisam rekla svoju zadnju riječ. Sve moje izjave o tome kako su mi osobno prijetili i ucjenjivali u Hrvatskoj, svi službeni dokumenti i prijave su kod mog hrvatskog odvjetnika. Ako poginem ili moji voljeni budu ubijeni bit će objavljeni. Samo probajte, dečki!”

Podsjetimo, Valdec je pretučen i prošle godine. Dvije nepoznate osobe nisu ga došle ubiti već zastrašiti, napisala je tada Aslamova. “Tijekom noći moj muž, hrvatski novinar, pretučen je u našoj kući u mirnom selu. Navečer me odveo na aerodrom, a oko pet ujutro pas je bijesno zalajao, kad je netko pokucao na vrata. U selu često zaboravimo čak i noću zatvoriti vrata.

Suprug je, pospan, zaključio da susjedi imaju problema. Otvorio je na kucanje, ništa ne sumnjajući, a onda dobio strašan udarac

On je pao. Još jedan udarac u lice. Izbijeni zubi. Onda su gadovi pobjegli. Najmanje dvojica Nije ih stigao ni vidjeti. Jasno je da nisu došli ubiti, nego zastrašivati. Ovo je upozorenje.

Na internetu mu stalno prijete zbog toga što ima ženu Ruskinju i govore da je ruski agent. Rusofobija se u Europi prikriva. Jednostavno – to je fašizam.

Ako moj suprug iz sigurnosnih razloga zatraži uklanjanje ove objave, ja ću je, naravno, ukloniti. Nemojte se iznenaditi ako objava nestane. Ovo će biti njegova želja” objavila je tada Darija Aslamova i priložila fotografiju pretučenog Roberta Valdeca

Home Vijesti UŽASNI PRIZORI: Pretučen novinar Robert Valdec!
UŽASNI PRIZORI: Pretučen novinar Robert Valdec!15 RUJNA, 2022MAXPORTAL
Širi dalje
0
Shares

Dvije nepoznate osobe pretukle novinara Roberta Valdeca, supruga ruske novinarke Darije Aslamove koja je o incidentu izvijestila na svom Telegram profilu. Piše da ga nisu došli ubiti već zastrašiti.

Navodi da je Valdec već primao prijetnje zbog “žene Ruskinje” te da su ga nazivali ruskim agentom. Napad se dogodio porije dva dana oko pet sati ujutro u kući u okolici Zagreba.

“Tijekom noći moj muž, hrvatski novinar, pretučen je u našoj kući u mirnom selu. Navečer me odveo na aerodrom, a oko pet ujutro pas je bijesno zalajao, kad je netko pokucao na vrata. U selu često zaboravimo čak i noću zatvoriti vrata.

Suprug je, pospan, zaključio da susjedi imaju problema. Otvorio je na kucanje, ništa ne sumnjajući, a onda dobio strašan udarac

On je pao. Još jedan udarac u lice. Izbijeni zubi. Onda su gadovi pobjegli. Najmanje dvojica Nije ih stigao ni vidjeti. Jasno je da nisu došli ubiti, nego zastrašivati. Ovo je upozorenje.

Na internetu mu stalno prijete zbog toga što ima ženu Ruskinju i govore da je ruski agent. Rusofobija se u Europi prikriva. Jednostavno – to je fašizam.

Ako moj suprug iz sigurnosnih razloga zatraži uklanjanje ove objave, ja ću je, naravno, ukloniti. Nemojte se iznenaditi ako objava nestane. Ovo će biti njegova želja” objavila je Darija Aslamova i priložila fotografiju pretučenog Roberta Valdeca

Valdec je tada potvrdio:

“Kucali su na vrata, ja sam otvorio i od tada mi je sve u mraku. Nadam se da je to pogreška jer živim u ruralnoj sredini, možda se netko pod gasom po noći uplašio više nego ja. Tu su inače u tijeku berbe, možda se netko zabunio, kucao na krivu kuću. Nadam se da je tako”, rekao nam je kratko.

Kaže kako se iskreno se nada da je riječ o nekoj grešci te kako bi volio da napad nije povezan s rusofobijom

“Imao sam svakakvih prijetnji. Ona puno više i puno ozbiljnije, a meni su svašta pisali, a primao sam i pozive s jako neobičnih brojeva kojima nisam mogao ući u trag”, rekao je za Večernji list i ponovio da o motivu napada može samo spekulirati.

“Najviše bi volio da vam mogu reći kako je vjetar jako puhao i naglo otvorio vrata koju se me zatim udarila po licu. Ili eventualno da su me neki pijani dečki koji su bili u berbi zamijenili s nekim pa da sam igrom slučaja završio kao njihova žrtva. Na žalost, čini mi se da je treća opcija najrealnije – netko me namjerno pretukao – govori Valdec kojem su u utorak oko 5 sati nepoznati napadači pozvonili na vrata.

“Još uvijek je bio mrak, a čim sam otvorio vrata nešto mi je doletjelo u glavu i izgubio sam svijest. Nisam uopće vidio koliko ih je bilo, kao niti što me je točno pogodilo u lice. Kad sam došao sebi, a čini mi se da sam u nesvijesti ležao neko duže vrijeme, barem pola sata rekao bi, zaputio sam se u kupaonicu koja se nalazi na katu kuće kako bi se umio i uzeo ručnik da obrišem već skorenu krv sa sebe.

Kad sam u ogledalu vidio na što mi lice liči shvatio sam da to što me udarilo definitivno nije bila šaka, morao je biti neki predmet, palica ili nešto drugo ja stvarno ne znam”, ispričao je Valdec.

Tada je rekao da policiji napad nije prijavio niti namjerava.