PRIJE 32 GODINE OVAJ ČASNIK JNA JE OSUĐEN NA VOJNOM SUDU: Upozorio je Hrvate što im se sprema!

Prije točno 32 godine, Vojni sud u Zagrebu osudio je časnika JNA Ivana Medvedovića na godinu i pol zatvora zbog iznošenja vijesti i tvrdnji “za koje je znao da su lažne”, piše Dnevno.hr

Medvedoviću je suđenje započelo 3. lipnja 1991. i to za optužbe da je “iznosio neistinite tvrdnje” o tome kako jedinica JNA u kojoj je bio i on “priprema klanje i ubijanje pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u okolici Vrhovina i Plitvica” te da “JNA ima razrađen plan napada na pripadnike MUP-a i narod”.

Na tv-u rekao da se Hrvatima pripremaju likvidacije

Naime, JNA nije teško došla do informacija o Medvedovićevim navodima. On je 5. travnja 1991. nakon Krvavog Uskrsa, za Hrvatsku televiziju i radio javno istupio tvrdnjama da su oficiri JNA na području Otočca izdavali zapovijedi vojnicima te da su im otvoreno rekli kako se priprema napad i likvidacija pripadnika MUP-a u okolici Vrhovina i Plitvičkih jezera.

Nakon ovog Medvedovićevog medijskog istupa, njegova je vojna karijera bila zapečaćena, ali ne samo to. Pod optužbom za “širenje dezinformacija”, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i šest mjeseci.

Ni na sudu nije odustajao
Medvedović se na Vojnom sudu u Zagrebu, 3. lipnja 1991. držao iznimno hrabro i nije odstupio ni milimetra, navodeći kako je optužnica montirana, a on je kao pravi domoljub odbio pucati u svoj narod. Isti dan saslušani su svjedoci: potpukovnik Antun Rački, zapovjednik garnizona u Delnicama, major Vladimir Božović, komandant jedinice u Otočcu, kapetan Dragan Nikčević i poručnik Zlatko Herceg. Svi su osporili točnost Medvedovićeve izjave, pa je tako završio u beogradskom zatvoru.

Srećom, razmijenjen je sa skupinom u kojoj je bio Anton Kikaš, pa kaznu nije odležao u cijelosti.