Prije 42 godine sv. Ivan Pavao II. prvi put slavio misu na hrvatskom jeziku. Prvi put jedan papa govorio je Hrvatima na njihovom materinskom jeziku…

Nakon što je naviješteno Evanđelje uslijedio je važan trenutak za hrvatsku povijest. Prvi put jedan papa govorio je Hrvatima na njihovom materinskom jeziku...

ARHIVSKA FOTOGRAFIJA - SV. IVAN PAVAO II. SLAVI MISU U BAZILICI SV. PETRA / FOTO: CATOLICI ROMANI/MAGNUMPHOTOS

Sv. Ivan Pavao II. je kao prvi papa u povijesti – koliko je poznato, 30. travnja 1979. u bazilici sv. Petra predslavio misu na hrvatskom jeziku…

Cijela 1979. godina bila je u Crkvi u Hrvata u znaku Branimirova jubileja i proslave 1100. obljetnice snažnih i neprekinutih veza Hrvata sa Svetom Stolicom i Petrovim nasljednicima.

Godine 879. papa Ivan VIII. uputio je knezu Branimiru i Hrvatima svoj blagoslov. Bilo je to prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Slaveći tu veliku obljetnicu Branimirova jubileja kojom se potvrđuje katolička vjera među Hrvatima, 30. travnja 1979., hrvatski nadbiskupi i biskupi, stotine svećenika, redovnika i redovnica te desetak tisuća vjernika iz domovine i inozemstva okupili su se u Vatikanu oko pape Ivana Pavla II. Dok je Sveti Otac prilazio oltaru okupljeno je mnoštvo počelo pljeskati, a odjekivala je i pjesma radosnih hrvatskih vjernika.

Nakon što je naviješteno Evanđelje uslijedio je važan trenutak za hrvatsku povijest. Prvi put jedan papa govorio je Hrvatima na njihovom materinskom jeziku.

Papa je u bazilici Sv. Petra prije 42 godine Hrvatima između ostaloga poručio: Odista, u ovom susretu nad grobom svetoga Petra kao da se sabrala sva vaša povijest od preko trinaest stoljeća, a posebno veliki događaji iz života vaše Crkve, sve od vašega pokrštenja i ulaska u krilo Rimske Crkve, koja je „glava i učiteljica svih Crkava“. (…) Danas se na osobit način sjećamo onih veza Hrvatske sa Svetom Stolicom koje su tako jasno došle do izražaja u pismima Ivana VIII. knezu Branimiru, hrvatskom kleru i narodu te biskupu Teodoziju. Bilo je to točno pred jedanaest stoljeća. Ondašnji događaji obradovali su srce Petrova nasljednika, a bili su presudni za svu buduću povijest hrvatskog naroda i Crkve, za vašu vjeru, kulturu i političku samostojnost.

(foto Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu)

Hrvati, za razliku od mnogih drugih naroda, dugo nisu imali svoju spomen-ploču u bazilici sv. Petra. To se promijenilo 12. studenoga 2018. Tada je, na inicijativu isusovca p. Božidara Nagya, u nazočnosti hrvatskih biskupa otkrivena spomen-ploča koja je postavljena na trajni spomen pripadnosti Hrvata Katoličkoj Crkvi i vjernosti papi.

Na ploči je na latinskom jeziku napisano:

U SPOMEN EVANGELIZACIJE HRVATA,
PRVOG OD SLAVENSKIH NARODA. •
PAPA IVAN IV. POSLAO IM JE OPATA MARTINA 641. •
PAPA IVAN VIII. BLAGOSLOVIO JE KNEZA BRANIMIRA
I NJEGOV NAROD U OVOJ BAZILICI
NA BLAGDAN UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA G. 879. •
SV. PAPA GRGUR VII. OKRUNIO JE ZVONIMIRA G. 1076.
ZA KRALJA PO RUKAMA OPATA GEBIZONA •
SV. PAPA IVAN PAVAO II. SVE OVO SPOMINJUĆI U OVOJ BAZILICI
SLAVIO JE MISU NA HRVATSKOM JEZIKU G. 1979. •
G. 2017. SPOMEN-PLOČA POSTAVLJENA JE OVDJE
U VRIJEME PONTIFIKATA VRHOVNOG SVEĆENIKA FRANJE