PRIJETNJE SDA I ISLAMSKE ZAJEDNICE HRVATIMA ZBOG IZGRADNJE HNK U MOSTARU

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić pozvao je u petak na smirivanje napetosti nakon prijetnji lokalne Islamske zajednice i vodeće bošnjačke stranke da neće mirno promatrati nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta u središtu grada kojega sufinancira hrvatska vlada.

Na mjestu gdje su nedavno nastavljeni građevinski radovi na izgradnji kazališta u petak su se drugi put ovoga tjedna okupili predstavnici Islamske zajednice i dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su rekli da neće mirno promatrati nepravdu prema Bošnjacima i muslimanima u Mostaru.

Traže da se na lokaciji u središtu Mostara, koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja Hrvata i Bošnjaka, gradi džamija i Islamski centar tvrdeći da se radi o zemljištu koje su im austrougarske vlasti otele.

Govoreći na konferenciju za novinare, gradonačelnik Kordić je pozvao na spuštanje napetosti i osudio ratnohuškačku retoriku.

“Osuđujem izjave poput ‘nećemo to mirno gledati’. To je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90-ih ratnih, radikalnih retorika”, rekao je Kordić.

Dodao je kako se radi o politički motiviranim prosvjedima i ocijenio da se druge teme ne trebaju prelamati preko HNK koji ima sve potrebne dozole za granju.

“Nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružnu tenziju između dviju nacionalnih zajednica. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru”, dodao je.

Prošle godine su tužitelji Hercegovačko-neretvanske županije odbacili prigovore SDA i lokalne organizacije Islamske zajednice o legalnosti izgradnje toga objekta.

Islamska zajednica tvrdi da se zgrada HNK gradi na prostoru nekadašnjeg muslimanskoga groblja kojega su im u 19. stoljeću otele austrougarske vlasti te su zatražili povrat zemljišta.

HNK surađuje s brojnim kazalištima u BiH i izvan zemlje, a s kolegama iz Narodnog pozorišta iz istočnog dijela Mostara realizirali su nekoliko zajedničkih predstava, nastojeći da s kulturom povežu dvije zajednice u gradu na Neretvi i BiH. Za svoj rad osvojili su niz nagrada u BiH te susjednim i europskim zemljama.

Prošle godine je hrvatska vlada odobrila 1,79 milijuna eura za nastavak izgradnje HNK u Mostaru smatrajući tu instituciju važnom za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

”Već ranije se pod znak pitanja stavljala dozvola za gradnju (HNK Mostar) i ona je u više navrata, od svih relevantnih institucija, preispitana. Čak je bila i predmet tužiteljstva koje je vrlo jasno dalo svoj sud. Papiri i građevinska dozvola za izgradnju su apsolutno čisti i volio bih da su svi drugi dokumenti i svi drugi projekti koji su rađeni u Mostaru rađeni po tom principu, onda ne bi imali urbicid i problem s ilegalnom gradnjom” – ustvrdio je Kordić. Još jedan dokaz da je sve čisto i transparentno, dodao je, govori činjenica da je projekt izgradnje HNK Mostar prošao u federalni proračun gdje važe vrlo strogi kriteriji prilikom apliciranja za sredstva.