Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PRIOPĆENJE: Koordinacija udruga hrvatskih branitelja nikad se neće odreći pozdrava “Za dom spremni”!

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga Grada Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije kritizirala je u četvrtak odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je zaključilo da je pozdrav »Za dom spremni« suprotan Ustavu, pa se može koristiti samo u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje, poručivši kako se nikada neće odreći tog pozdrava.

Predstavnici tih udruga izjavili su na konferenciji za novinare kako im je potpuno neprihvatljivo stajalište Vijeća da se tolerira crvena zvijezda petokraka, koja je za njih simbol agresorske srbijanske vojske, a istodobno predlaže zabrana pozdrava »Za dom spremni«.

Poručili su kako se nikada neće odreći pokliča »Za dom spremni«, koji su koristili hrvatski branitelji, posebice pripadnici HOS-a,(Hrvatskih obrambenih snaga!) a koji  je stari hrvatski pozdrav koji »nema nikakve veze s Nezavisnom Državom Hrvatskom u Drugom svjetskom ratu i ustaškim režimom«.

Odvjetnik Davorin Karačić rekao je da se taj pozdrav ne smije brkati s NDH, kao što se ni moderna Hrvatske ne može brkati s tom državom, a »Za dom spremni» nije jednoznačan simbol, već je jedan od časnih simbola obrambenog Domovinskog rata.

Osim toga, zar stručnjaci u Vijeću za suočavanje s prošlošću ne bi trebali znati da je Republika Hrvatska kao obvezatnu prihvatila cjelokupnu demokratsku vrijednosnu i pravnu stečevinu Europske unije,  koja u isti ravan stavlja komunističke, nacifašističke i druge totalitarne režime te odlučno osuđuje i odbacuje njihovo nasljeđe. Zar su u Vijeću zaboravili da je i Hrvatski sabor, 2006. g., donio Deklaraciju kojom se jasno, nedvosmisleno i odlučno osudio zločinački totalitarni jugoslavenski komunistički režim koji je vladao Hrvatskom od 1945. do 1990. godine.

Ako se pak Vijeće poziva na presude Europskog suda za ljudska prava koje za višeznačne simbole traže uvažavanje vrijednosnog i povijesnog konteksta, tvrdeći da se petokraka ne može zabraniti zato što osim zločina komunističkog režima simbolizira i tekovine antifašizma Drugog svjetskog rata,  zašto onda taj isti kriterij nije dosljedno primjenilo i na pozdrav „Za dom spremni“. 

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je kako je»velikosrpska agresija imala na čelu zvijezdu petokraku«, te više puta poručio da se hrvatski branitelji ne žele i neće odreći pozdrava »Za dom spremni«.

Kazao je kako je kao zatočenih srpskih logora doživio mučenja i psihička zlostavljanja od ljudi koji su nosili petokraku te upitao misli li netko na to da on i drugi imaju negativne konotacije o petokrakoj zvijezdi.

Hrvatski branitelji neće dopustiti povratak modela bivšeg komunističkog režima i tzv. verbalnog delikta kada se zbog pjevanja domoljubne pjesme osuđivalo na dugogodišnje zatvorske kazne. Ukoliko bi snage – koje ustrajavaju na nesimetričnom odnosu prema simbolima komunizma i fašizma i na tragu zabrane braniteljskog pozdrava i obilježja – predložile svoja zakonska rješenja, onda će hrvatski branitelji staviti u zakonodavnu proceduru i upoznati svekoliku javnost sa svojim principijelnim zakonskim rješenjem.

Neka onda javnost presudi  tko za svoje prizemne političke interese zlonamjerno sije podjele i nesnošljivost u hrvatskom društvu.

Zbog svega toga na kraju poručujemo: hrvatski branitelji se nikad neće odreći braniteljskog pozdrava „Za dom spremni“!

Potporu takvim stajalištima Koordinacije dali su saborski zastupnik Željko Glasnović, povjesničar Josip Jurčević i predstavnici drugih braniteljskih udruga.H

I.V.


Slične teme;

-Hoće li povjerenstvo dopustiti ili zabraniti hrvatski pozdrav Za dom spremni?…VIDEO…

-ZA DOM SPREMNI – SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU…


 

Najnovije

Prof. dr. Josip Vrandečić: Naš konzervativizam jači je i otporniji nego na zapadu

Foto:Slobodna Dalmacija   Razgovor s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem “Premda se pitanje krize kršćanskoga identiteta u suvremenoj Europi, dio koje je i hrvatski narod, često...

Hitrec: Prvu smo namjerno izgubili da zavaramo protivnike

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Napokon se vrijeme malo stabiliziralo, sve dok nas ne destabiliziraju toplinski valovi. U vrtu jedna hitrecdobra vijest i jedna...

Biblijska poruka 20.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Očenaš – molitva nad molitvama

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 7-15 Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte...

Konzervativci prestigli liberale, sad su treća snaga u Europskom parlamentu

Foto:Pixabay   Zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) narastao je na 83 zastupnika, prestigao liberalni klub i postao treći po snazi u Europskom parlamentu. Zastupnički klub...

Penava: Znam tko je izvor iz Domovinskog pokreta koji širi laži o meni

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je u HRT-ovoj emisiji ‘1 na 1’ političke aktualnosti i situaciju u Domovinskom pokretu.   – Stranka...