PRIOPĆENJE PHR-a Zastrašujući porast pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja…Ministarstvo mora žurno reagirati-nema se vremena za čekanje!

BOLEST I SMRTNOST NEMILICE KOSI HRVATSKE BRANITELJE...

Treba djelovati odmah, vremena za čekati nemamo. U pitanju su ljudski životi, životi onih čijom žrtvom imamo slobodnu, neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku .

Ovih dana možemo čitati u hrvatskim novinama uznemirujuće naslove „Zastrašujuće brojke: Rak je drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, po tome smo među najgorim u svijetu „ i „ Smrtnost od raka u Hrvatskoj je za trećinu veća nego u zapadnoj Europi „.  U 2017. godini novotvorine su činile udjel od 26,1 % u ukupnoj smrtnosti hrvatskih građana. Na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti su bolesti cirkulacijskog sustava sa udjelom od 44 %.

U isto vrijeme kod jedne specifične populacije, populacije hrvatskih branitelja, koja 2018. godine prema podacima Registra hrvatskih branitelja broji samo još 445.819 živih hrvatskih branitelja, situacija  po pitanju smrtnosti od raka daleko je gora nego kod opće populacije.

Smrt od novotvorina kod hrvatskih branitelja je na prvom mjestu sa udjelom od čak 40,3 % i već godinama se ne smanjuje, dok su smrti od bolesti cirkulacijskog sustava na drugom mjestu sa udjelom od 31,6 %  . Treba napomenuti kako je populacija hrvatskih branitelja relativno mlada i 2018. godine najveći broj još živih hrvatskih branitelja u dobnoj skupini je od 45-49 godina ( 91.224), dok je prosječna životna dob još živih hrvatskih branitelja 54 godine.

Uočivši još prije deset godina povećanu smrtnost kod populacije hrvatskih branitelja koja je bila  u uzlaznoj putanji, jer su 2006. umrla 1304 hrvatska branitelja, a već 2008. umrlo je 1939 hrvatskih branitelja, zatražili smo od Ministarstva hrvatskih branitelja da nešto poduzme po tom pitanju i uvede preventivne sistematske preglede za hrvatske branitelje kako bi se smanjila smrtnost. 2010. umrla su 2034 hrvatska branitelja, a 2011. umrla su 2354 hrvatska branitelja ,i  tek se tada Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo i naručilo studiju o uzrocima pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja. Izrada studije trajala je narednih dvije godine i pokazala je kako hrvatski branitelji najviše umiru od raznih vrsta novotvorina i kako je prosječna doživljena životna dob umrlih hrvatskih branitelja 50,9 godina života i kako najviše umiru od raznih vrsta novotvorina. U godini kad je studija završena, 2014. umrla su 2784 hrvatska branitelja.

Za napomenuti je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja broj umrlih hrvatskih branitelja utvrđuje na osnovu isplate troškova pokopa obiteljima koje to zatraže. Tako da u taj popis ne ulaze umrli hrvatski branitelji čije obitelji nisu zatražile od Ministarstva isplatu troškova pokopa, što znači da se ne zna točan broj umrlih hrvatskih branitelja. On je veći od popisa sa kojim raspolaže Ministarstvo , a koliko je veći to nitko ne zna. Znakovito je kako je otprilike jedna trećina obitelji koja je zatražila isplatu troškova pokopa za svoje umrle hrvatske branitelje nije zatražila ( ili bolje reći odbila je ) pokop uz vojne počasti. Trebalo bi detaljno istražiti zbog čega obitelji jedne trećine hrvatskih branitelja odbijaju ili ne traže pokop uz vojne počasti , jer pokop ratnika uz vojne počasti je civilizacijska tekovina. Ili je u pitanju razočarenje ukupnim statusom hrvatskih branitelja u društvu.

  1. godine umire 2955 hrvatskih branitelja prema popisu Ministarstva , a dolaskom ministra Medveda krajem 2016. godine uvode se preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje u vukovarsko-srijemskoj županiji, a tijekom godine umrlo je novih 4026 hrvatskih branitelja. Preventivni sistematski pregledi uključuju : analizu krvi i urina, EKG, RTG prsnih organa, UZV abdomena, UZV prostate, internistički pregled. U 2017. godini planirano je pregledati između 32.000 i 33.000 hrvatskih branitelja u cijeloj RH. Prednost imaju hrvatski branitelji s preko 1500 dana u Hrvatskom domovinskom ratu, nezaposleni i u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Međutim prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno statističkog ljetopisa za 2017. godinu koji izdaje HZJZ do 6. 9. 2018. godine u bazu sistematskih pregleda upisana su odnosno pregledana 23277 hrvatska branitelja. Po ovim podacima ispada kako je akcija preventivnih sistematskih pregleda podbacila, a mi smo već u početku provedbe upozoravali kako treba poduzeti opsežnu javnozdravstvenu akciju upoznavanja hrvatskih branitelja s opasnostima za zdravlje koji im prijete, preko radija, televizije, portala, novina , javnih tribina. Ništa od toga nije poduzeto od strane Ministarstva. U 2017. godini umire 4320 hrvatskih branitelja.    

U nedjelju obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, žrtvu svih poginulih hrvatskih branitelja i nažalost prerano umrlih hrvatskih branitelja . Vrijeme je da se sjetimo i žrtve još živih hrvatskih branitelja i da poduzmemo sve što je u našoj moći kako nam ne bi umirali ne doživjevši barem prosječan životni vijek u Hrvatskoj. Još jednom tražimo od Ministarstva hrvatskih branitelja veći angažman u brizi za zdravlje hrvatskih branitelja.

Ovih dana otvorena je javna rasprava o nacrtu Nacionalnog plana protiv raka, te pozivamo Ministarstvo hrvatskih branitelja da se aktivno uključi i da svoje prijedloge za plan protiv raka vezano za hrvatske branitelje koji u tako velikom broju umiru, posebno od raznih vrsta novotvorina.

Pozivamo i sve liječnike , posebno liječnike hrvatske branitelje koji su nam spašavali živote tijekom Hrvatskog domovinskog rata da se aktivnije uključe i pomognu nam u ovom ratu protiv zloćudne bolesti koja nas tako nemilice kosi.

Još jednom pozivamo Ministarstvo hrvatskih branitelja da napravi ako nije do sada analizu statusa umrlih hrvatskih branitelja i da se utvrdi njihov ratni put. Treba utvrditi gdje su se oni nalazili tijekom Hrvatskog domovinskog rata, jesu li i koliko dana proveli na prvoj borbenoj crti, izloženi ratnim strahotama i vremenskim neprilikama, ili su bili na nekim drugim zadacima također važnim za obranu Domovine, ali manje izloženi stresnim situacijama i vremenskim neprilikama. Na osnovu takve analize napraviti novi plan pristupa zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja i javnozdravstvenim akcijama preko javnih tribina, radija, televizije , portala i tiskovina upoznati hrvatske branitelje s zdravstvenim rizicima kojima su izloženi, te ih pozvati na preventivne sistematske preglede koje će najvjerojatnije trebati proširiti novim dijagnostičkim i drugim pregledima.  Učiniti sve kako bi se smanjila smrtnost hrvatskih branitelja koji zbog svoje relativno mlade životne dobi nisu svjesni zdravstvenih rizika kojima su izloženi i koji su posljedica njihova sudjelovanja u Hrvatskom domovinskom ratu.

Treba djelovati odmah, vremena za čekati nemamo. U pitanju su ljudski životi, životi onih čijom žrtvom imamo slobodnu, neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku .

Nismo liječnici i ne znamo što treba točno učiniti, ali vidimo umiranje naših ratnih drugova u dobi u kojoj ne bi trebali umirati i smatramo kako treba nešto poduzeti kako tako ne bi i dalje bilo, te još jednom pozivamo one koji znaju kako to spriječiti i izliječiti da nam pomognu.

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE- Šibensko kninske( PHR-RH)

Tomislav Čolak

Priopćenjepdf

M.M.

 

 

 

 

Comments are closed.