Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PRIOPĆENJE: Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, oštro se protivi ratifikaciji tzv. „Istanbulske konvencije“…Hrvatske vrednote su Bog, Obitelj ,Dom i Domovina!

OTVORENO PISMO UDRUGE ZAGREBAČKIH VETERANA BRANITELJA VUKOVARA…

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara podržava splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije.

 Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, oštro se protivi ratifikaciji tzv. „Istanbulske konvencije“, a čije bi izglasavanje trebalo biti na dnevnom redu Hrvatskoga sabora 13. travnja 2018. godine.

Kako smo već u jednom od naših priopćenja i naveli,  osuđujemo svaki oblik nasilja, a posebno nad ženama i djecom, te se zalažemo za prevenciju i kažnjavanje istog.

Republika Hrvatska ima u svoj pravni sustav ugrađeno 48 zakona, koji imaju za svrhu prevenirati, ali i kažnjavati ovakve nasilne radnje, sve u cilju zaštite žena, djece i obitelji, kao i pojedinaca.

Stoga nam ostaje i dalje nejasno, čemu forsiranje „Istanbulske konvencije“, koja bi bila nad- zakon, našim postojećim gore navedenim zakonima?

Republika Hrvatska, kao demokratska i pravna Država ima i svoj Ustav. Ustav Republike Hrvatske jamči svakoj osobi slobodu življenja, mišljenja i izražavanja. Jamči i mnoge druge slobode, koje štite svakog građanina u ostvarivanju sebe, svoga ljudskog dostojanstva i svoje obitelji.

Kako se zadnjih tjedana u Hrvatskoj podigla velika prašina oko same“ Istanbulske konvencije“, ne možemo a da ne primjetimo kako je izazvala ogromne prijepore u društvu.

Nas, koji smo protiv, stigmatizira se do krajnjih granica, pa čak i vrijeđa.

Ako znamo da su se o pojedinim (spornim) dijelovima Konvencije izjasnili liječnici, psiholozi, filozofi, pravnici, povjesničari, svećenstvo kao i Sveta stolica, te mnogi drugi, te su mišljenja da je „Istanbulska konvencija“  štetna i loša po društvo u cjelini, tada postavljamo pitanje – zašto se ona forsira?

Zašto se mirno promatra rastakanje jednog društva, pod parolom zaštite istog?

U ionako podijeljeno društvo, forsiranjem i parcijalnim tumačenjem „Istanbulske konvencije“, stvara se razdor.

Logika nalaže, da ako jedna tema izazove više prijepora od same koristi, tada ili nešto nije u redu sa temom ili sa onima koji ju pokušavaju provesti.

Mi smo mišljenja, kako u ovom slučaju nije problem samo u temi.

Hrvatska je zemlja mlade demokracije, zemlja koja je izniknula iz pepela krvavog nam i nametnug rata. Mi to znamo, mi smo jedni od onih koji su ju stvarali.

Kada smo ju obranili i stvorili sve uvjete za njezinu samostalnost, za njezinu samoopstojnost, tada smo znali da smo konačno dobili državu sa sva tri stupa vlasti.

To imamo, i krvlju je plaćeno.

Stoga ova zbivanja oko ratifikacije „Istanbulske konvencije“, njezine ratifikacije, po nama nalažu jedan puno ozbiljniji pristup svih koji sudjeluju u vlasti RH. Ovakav pristup koji dijeli društvo, koji očito za cilj ima neke druge interese, ne odgovara građanima Hrvatske.

Smatramo kako je nametanje „Istanbulske konvencije“, izravni udar na samostalnost i pravni sustav Republike Hrvatske, koji se na ovakav način dovodi u situaciju da postaje pravno i moralno upitan. Znači li to da nam treba netko drugi diktirati pravila, jer mi to nismo u stanju? Mišljenja smo kako to ni u kojem slučaju nije dopustivo.

Hrvatska je tradicionalna zemlja, skoro 90% njezinih građana  izjašnjava se vjernicima.

Hrvatske vrednote su Bog, Obitelj , Dom i Domovina.

To nema cijenu i niti jedna konvencija ne smije biti iznad- niti jedna nametnuta ideja, koja rastače te vrednote – nije poželjna.

Stoga, mi zagrebački veterani branitelji Vukovara, apeliramo na Vašu savjest, Vas koji trebate odlučiti o tome jeste li Za ili Protiv ratifikacije „Istanbulske konvencije“. Na savjest koja zdravo-razumski nalaže poštivanje svih vrednota Lijepe naše, a koje ju čine već stoljećima jednom civiliziranom i kulturnom zemljom. Zemljom u kojoj je pravo zagarantirano, zemljom u kojoj žive ljudi koji ne vole nametanja i prisile, a posebno ne vole da im se uljuđenost „čupa“ iz korijena i da još to platimo milijardu kuna.

Ovim putem posebno se obraćamo svojim suborcima , Vama koji jednako tako odlučujete o tome  jeste li Za ili Protiv ratifikacije „Istanbulske konvencije“.

Posebno apeliramo na Vašu savjest, jer ste kao i mi, proživjeli i preživjeli nametnuti nam rat.

Rat iz kojega se mnogi naši prijatelji i suborci nisu nikada vratili.

Poštovani suborci, kada budete odlučivali o ratifikaciji – za ili protiv, nadamo se kako ćete o svemu razmisliti.

Mi branitelji, dužni smo očuvati sve vrednote za koje smo se borili, za koje smo ginuli i nema tih vrijednosnih papira koji mogu i smiju to zamijeniti.

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, ovim Otvorenim pismom apelira na savjest svih onih zastupnika i predstavnika u vlasti RH, koja u svojoj naravi nalaže očuvanje samostalnosti i samoopstojnosti RH, njezinoj tradiciji, vrednotama i moralnoj odgovornosti prema svim građanima Lijepe naše.

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara podržava splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije, stoji u priopćenju ove udruge, objavljenom u cijelosti.

Predsjednik UVZBV

Zvonko Ćurković

Najnovije

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...

Kriptokomunistička proslava u centru Zagreba pod pokroviteljstvom Grada: Tomašević i Pupovac ‘feštali’ uz srp, čekić i zvijezdu petokraku

Foto:Narod.hr     Grad Zagreb pod vodstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ove je godine bio pokrovitelj koncerta koji se održao na ”Dan antifašističke borbe” 22. lipnja na...

Biblijska poruka 23.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Kad je plovidba sigurna?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 4,35-41 Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su...

Postali su treća snaga u Europi i sada kreću u veliku ofenzivu: ‘Ovo se nije dogodilo 40 godina!‘

Foto:Pixabay   EU bi se prvi put u 40 godina mogla naći u situaciji da vladajuća većina ne dolazi iz redova najjačih postizbornih opcija. Politička grupacija Europski...