Pripadnici SIPA-e uhitili su Zdravka Mamića…

Uhićen je na području Međugorja...Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz studenog 2012. godine. Ali ako su kaznena djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje...

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz studenog 2012. godine. Ali ako su kaznena djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje

Pripadnici SIPA-e uhitili su Zdravka Mamića. Međunarodnu tjeralicu za Mamićem, koji je u Hrvatskoj osuđen na šest i pol godina zatvora, a prije toga je prebjegao u BiH, raspisao je Županijski sud u Osijeku, saznaje Žurnal.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo Zdravko Mamić, uhićen je na području Međugorja, saznaje Žurnal iz policijskih izvora.

Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića osudio na šest i pol godina zatvorske kazne, raspisao je domaću i međunarodnu tjeralicu te izdao poseban nalog za njegovo uhićenja na području zemalja Europske unije. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim tvrdnjama u medijskim istupima, posjeduje uvjerenje o bh državljanstvu na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobivanje svih bh. dokumenata.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić sukladno zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, u slučaju da je Republika Hrvatska raspisala tjeralicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

U slučaju Zdravka Mamića, koji posjeduje državljanstvo BiH, koji je prvostupanjskom presudom osječkog suda osuđen 6,5 godina zatvora, teško je procijeniti koje bi poteze mogla poduzeti Hrvatska kako bi on, kako ga nazivaju alfa i omega hrvatskog nogometa, završio na teritoriji te zemlje.

Članak 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u kaznenim stvarima kaže da se državljanin BiH ne može izručiti drugoj zemlji za izvršeno kazneno djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definirano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz studenog 2012. godine. Ali ako su kaznena djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje./HMS/

A.K.

Comments are closed.