PRIRODNI BISER ZAMOSORJA Upoznajte čarobnu ljepotu špilje Vranjače

Prepuna stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada, Vranjača je jedan od najljepših bisera prirode krškog kraja, a 1963. godine proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode...

Foto: Miroslav Lelas

Špilja je smještena u podnožju središnjega dijela planine Mosor, s njegove sjeverne strane i sastoji se od dva dijela

Špilja Vranjača nalazi se u srcu Dalmatinske zagore, u naselju Kotlenice, na pola sata vožnje od grada Splita i na samo 10 minuta vožnje od Dugopolja, općinskog središta i izlaza za Split s autoceste A1 Zagreb-Dubrovnik. Špilja je smještena u podnožju središnjega dijela planine Mosor, s njegove sjeverne strane i sastoji se od dva dijela.

Ulazni dio, bez špiljskih ukrasa, poznat je mještanima od davnina, dok je drugi dio otkrio vlasnik zemljišta na kojemu se nalazi špilja, g. Stipe Punda, 1903. godine.

Prepuna stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada, Vranjača je jedan od najljepših bisera prirode krškog kraja, a 1963. godine proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Nedaleko od ulaza u špilju Vranjaču nalazi se i polazna točka planinarskih staza koje vode prema vrhu Vickov stup (1325 m). Organiziranjem posjeta špilji, čuvanjem i skrbi o špilji bavi se trgovački obrt obitelji Punda iz Kotlenica.

Bogatstvo sigastih ukrasa zasigurno ju svrstavaju u najljepšu turistički uređenu špilju u Dalmaciji. Uređeni okoliš, s kamenim i drvenim klupama i stolovima, zatim borova šuma te čista priroda i razgledanje uvijek atraktivne Vranjače, razlog su za posjet izletnika i ljubitelja prirode ovome živopisnom kraju. Vranjaču možete posjetiti svaki dan od 10 do 17 sati.

Organizirane grupe imaju popust. Cijene ulaznice u slične špilje u Hrvatskoj i okolici su znatno više. Za sve informacije oko vašeg posjeta ovom biseru prirode možete se raspitati na kontakt mobitel 098/749-000 (Marko).

Zbog prekrasnih siga, špilja je 1929. godine osposobljena za posjet turista. Iz prve ulazne dvorane se kroz mali prirodni hodnik dolazi u drugu dvoranu, prepunu sigastih ukrasa raznih oblika i boja. Prolazeći kroz špilju stjeće se dojam kao da se stalno prolazi novim špiljskim hodnicima između velikih sigastih stupova i stalagmita. U drugoj dvorani špilje nalazi se devet manjih dvorana koje imaju svaka svoje ime.

Prepuna stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada, neke dvorane su plavičaste i zelene, a neke svjetlucaju posute kristalima. Ukupna duljina špiljskih kanala iznosi oko 360 metara. Temperatura unutar špilje je u svako doba godine uvijek ista, 15°C. Špilja ima uređene stepenice, konope postavljene duž stepenica i staza za posjetitelje, postavljenu rasvjetu, vrata i nadzornu službu.

OPĆI PODACI

  • Geografske koordinate lokaliteta: 43.562181, 16.648491
  • Nadmorska visina: 452 m
  • Temperatura zraka u špilji: 15 ⁰C
  • Vlažnost zraka: 68% (min.)
  • Brzina rasta stalagmita: 1 mm/35 god.
  • Maksimalna dubina: 107 m
  • Duljina pješačkih staza: 365 m
  • Trajanje posjeta: 60 min.

*Mogućnost posjeta tijekom cijele godine! Vanjski vremenski uvjeti ne utječu bitno na uvjete boravka posjetitelja unutar špilje!