Pritvoreno osam katalonskih dužnosnika, počeli prosvjedi u Kataloniji

Španjolska vladajuća Narodna stranka desnog centra istaknula je da su u Španjolskoj odvojene izvršna i sudska vlast te da je zato potrebno poštivati odluku suda...

fah

Španjolska sutkinja odredila je u četvrtak pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije, a kao odgovor na to u sjeveroistočnoj pokrajini najavljeni su masovni prosvjedi.

U četvrtak je 9 bivših članova vlade saslušano na sudu u Madridu nakon čega je državno odvjetništvo za njih 8 zatražilo pritvaranje. Sutkinja Carmen Lamela je to prihvatila dopustivši jedino Santiju Vili, bivšem ministru (conseller) zaduženom za poduzeća, plaćanje jamčevine od 50.000 eura kako bi izbjegao pritvor.

Vila je dao ostavku nekoliko sati prije nego je izglasana nezavisnost 27. listopada a u četvrtak je odgovarao na pitanja tužitelja. Ostalih osam optuženih odgovaralo je jedino na pitanje svoje obrane.

Sutkinja je procijenila da postoji “visoki rizik” od skrivanja, promjene i uništenja dokaza. Zaključila je kako su optuženi duže od dvije godine planirali i svjesno radili na počinjenju kaznenog djela te da su s obzirom na svoje pozicije lako mogu pobjeći iz Španjolske. “Neki su već otišli u druge zemlje izbjegavajući kazneni postupak”, navela je sutkinja, misleći na smijenjenog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta i četvero ministara koji se nalaze u Belgiji.

Pritvoreni dužnosnici optuženi su za pobunu protiv španjolske države, neposluh i korištenje novca za organiziranje referenduma i aktivnosti protivnih španjolskom ustavu. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina te su pritvoreni u okolici Madrida.

Među pritvorenima se nalazi potpredsjednik vlade Oriol Junqueras, ujedno vođa Katalonske republikanske ljevice (ERC), stranke koja je od 2015. dio vladajuće koalicije “Zajedno za Da”. Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu prošlu subotu, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, te raspisala prijevremene izbore u Kataloniji za 21.prosinca. Do tada bi španjolska ministarstva trebala upravljati katalonskom administracijom.

Ukupno je optuženo 20 osoba, od kojih 14 pripadnika smijenjene vlade i 6 članova katalonskog parlamenta. Predsjednik vlade Carles Puigdemont i četvero njegovih ‘ministara’ nalaze se u Belgiji te su se odbili pojaviti na sudu u četvrtak.

Španjolski sud bi najvjerojatnije u petak mogao raspisati europski uhidbeni nalog za njima, rekao je sudski izvor koji je želio ostati anoniman.

Još uvijek se čeka odluka hoće li biti zatraženo njihovo izručenje. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je njihovor uhićenje. Puigdemont je ponudio dati izjavu sutkinji preko video veze. Šestero članova parlamenta bit će saslušano 9. studenog.

Vijest o pritvaranju osam ministara naišla je na ogorčenje u Kataloniji gdje su najavljeni prosvjedi na ulicama.

“Nedopustivo je da zatvaraju legitimno izabranu vladu. Zbog toga počinjemo s tjednom mirnih i građanskih akcija diljem zemlje koje će završiti velikim okupljanjem u nedjelju 12. studenog”, poručila je preko Twittera aktivistička katalonska organizacija Omnium Cultural.

Okupljanja su već počela ispred gradskih vijećnica. Još od ranije u pritvoru pored Madrida nalaze se dva aktivista, vođa Omnium Culturala i vođa organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC) optužena za organiziranje stanovnika u sprječavanju ulaska policije na biračka mjesta tijekom referenduma 1. listopada.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau nazvala je četvrtak “crnim danom za Kataloniju”. Pablo Iglesias, vođa lijeve španjolske stranke Podemos, napisao je na Twitteru: “Sramim se što se u mojoj zemlji zatvara oporbu. Ne želimo nezavisnost Katalonije no danas kažemo: sloboda političkim zatvorenicima”. Stranka ERC je istaknula: “Danas su zatvorili demokraciju ali ne znaju da je nemoguće zatvoriti slobodu”.

Španjolska vladajuća Narodna stranka desnog centra istaknula je da su u Španjolskoj odvojene izvršna i sudska vlast te da je zato potrebno poštivati odluku suda.

“Svaki građanin je dužan dati objašnjenja sucima i prihvatiti njihovu odluku”, rekao je Pablo Casado, član Narodne stranke. “Poštujmo odluku suda, to su odluke koje svi moramo poštivati”. Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), također je navela nezavisnost pravosuđa.

“Za sve nas političare najbolja bi bila drugačija odluka no suci su nezavisni. Nepristrasnost sudaca je bit demokracije”, naveo je na Twitteru Guillermo Fernández Vara, član PSOE-a i ujedno predsjednik vlade zapadne pokrajine Extremadure. “Zar je netko stvarno mislio da je ono što se događalo bila dječja igra?”, dodao je.

Vođa stranke centra Građani, koja se protivi odcjepljenju Katalonije, također je pozvao na poštivanje odluke suda.

“One koji su kršili zakon upozoravali smo tijekom rasprave u parlamentu na moguće posljedice”, rekao je Albert Rivera, vođa stranke Građani.H

A.K.