Privedena trojica zbog postavljanja bombi u dvorište PU zadarske

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sva trojica su privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske...

Povodom provedenih kriminalistički istraživanja,  danas je u Policijskoj upravi zadarskoj održana izvanredna konferencija za novinare, na kojoj su sudjelovali načelnik policijske uprave, Anton Dražina, voditelj službe kriminalističke policije – Bore Mršić sa policijskim službenicima krim policije koji su sudjelovali u istraživanju.

 

Naime, policijski službenici Policijske uprave zadarske dovršili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom i 56-godišnjakom koje se sumnjiči za dva kaznena djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Prijavljenog 47-godišnjaka se sumnjiči da je 05.prosinca prošle godine oko jedan sat u noći u ulici Bana Josipa Jelačića u Zadru, a po prethodno stvorenom planu i na poticanje 56-godišnjaka, u krug policijske uprave zadarske bacio improviziranu eksplozivnu napravu.

Također ga se sumnjiči da je dana 16.travnja 2018.godine, opet na nagovor i poticanje 56-godišnjaka, nešto iza dva sata u noći je došao do ograde policijske uprave zadarske, te u dvorište tik do prostorija Odjela kriminaliteta droga ubacio eksplozivnu napravu te se udaljio.

U oba događaja na svu sreću nije bilo ozlijeđenih osoba, a na objektima policije je pričinjena materijalna šteta, iako se u tom trenutku u krugu mogao nalaziti  netko od službujućih  policijskih službenika, a isto tako netko od civilnih osoba koji je u tom trenutku trebao pomoć policije ili se nalazio na kriminalističkom istraživanju.

Od trenutka počinjenja ovih kaznenih djela, pripadnici kriminalističke policije policija zajedno s Ravnateljstvom policije i uz suradnju s Centrom za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, započeli su intenzivno kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja i rasvjetljavanja okolnosti ovih događaja, u sklopu kojeg je razgovarano sa više stotina osoba, nad 160 osoba je provedeno kriminalističkih istraživanje, 31 osoba je poligrafski testirana te je obavljeno 10 pretraga domova i drugih prostorije i pokretnih stvari.

Oba osumnjičena muškarca uhićena su jučer ujutro, a pretragama doma i prostorija koje koriste kod njih je pronađena  znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava:

–       kod 47-godišnjaka je pronađeno 4 ručne bombe, tromblonski nastavak, 446 komada streljiva i 3 spremnika za pušku.

–       kod 56-godišnjaka je pretragama pronađeno oko 2 metra sporogorećeg štapina i dvije detonatorske kapisle. U trećem objektu, kojeg ovaj 56-godišnjak koristi zajedno sa 44-godišnjakom, policijski službenici su pronašli: preko kilogram lijevanog Trotila, preko kilogram i pol privrednog eksploziva, kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći, jedan  trotilski metak od 200 grama, 10 lovačkih patrona i 4 komada streljiva.

Zbog toga se i 44-godišnjak tereti za kazneno djelo Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sva trojica su privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U svom obraćanju mnogobrojnim predstavnicima medija, načelnik Anton Dražina je naglasio: “Ova dva događaja, do sad nezabilježena na području naše uprave, izazvala su uznemirenost građana i djelomično narušila inače stabilnu sliku stanja sigurnosti u Zadru. Prema utvrđenim činjenicama, motiv ovih napada bio je pokušaj da se zaustavi kontinuirani i kvalitetan rad kriminalističke policije, a naročito Odjela kriminaliteta droga, donosi kalelargainfo.hr.

Ovi događaji jasan su pokazatelj s kakvim se sve izazovima suočavaju policijski službenici koji predano i požrtvovno obavljaju svoj posao, služeći svojim sugrađanima i boreći se protiv svih oblika kriminaliteta. No, predanost i odlučnost koje su policijski službenici kriminalističke policije uložili u pronalazak i privođenje počinitelja najbolji su pokazatelj da su se namjerili na pogrešne ljude. Tim ljudima, našim službenicima, želim u svoje ime, u ime Glavnog ravnatelja te ministra unutarnjih poslova, javno čestitati na sjajno obavljenom poslu.“

A.K.

Comments are closed.