Privedeni Austrijanac i Francuz koji su ometali molitelje

Muževnibudite.com

Kao i obično, prvom subotom u mjesecu glavni zagrebački trg postaje mjesto molitve. Članovi udruge Hrvatska za Život okupili su se na još jednu u nizu svojih molitvenih akcija, ali tamo su ih dočekali prosvjednici.

 

Iako je okupljanje krenulo u rano jutro, policijske snage su imale što vidjeti po dolasku u središte Zagreba.  Prisutni prosvjednici dočekali su molitelje ležeći na podu s  transparentima na kojima piše “Naša tijela, naš izbor”, “Patrijarhat ubija”, “Klerofašisti, pustite nas na miru”.

Molitelji su pak ovog puta postavili i malu ogradu unutar koje se skupljaju kako bi svoje molitvene aktivnosti obavili u miru. Svi koji ne žele moliti krunicu su zamoljeni da izađu izvan  molitvene ograde.  To je razljutilo neke prosvjednike, koji su smatrali to činom uzurpacije javnog prostora, no do pomicanja nije došlo. Jedan molitelj u silnoj se gužvi onesvijestio, a na kraju ga je odvela i hitna.

Jedna je žena u razgovoru s novinarima 24 Sata rekla kako samo muškarci mole unutra, te da “tamo nije za žene”. Imaju redare koji kažu da se može ući i moliti. To je razljutilo prosvjednike s druge strane ograde, a nakon što je molitva na koljenima završila došlo do naguravanja i tučnjave u kojoj je sudjelovalo više ljudi s obje strane. Intervenirala je policija, koja je odvela nekoliko ljudi.

Kako je priopćio PUZ, policijski službenici  uporabili su sredstva prisile nad dvojicom muškaraca stranih državljana (Francuska i Austrija) koji su pružali aktivan otpor te nisu postupali po naredbama policijskih službenika. Dvojac je priveden u službene prostorije policije zbog utvrđivanja svih okolnosti.

U Splitu je aktivistkinja Arijana Lekić-Fridrih održala je još jedan performans pored molitelja.

Arijana je razvukla  konopac za pletenje oko molitelja, što je neke od njih naljutilo. Jedan od sudionika bacio je konopac ženi preko glave, a okupljeni su joj povikali “bježi sotono!”, prenosi Direktno.hr.

Iz Udruge Hrvatska za život na Facebooku su napisali da se moli za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce, da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

Također, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane”.

Uz Zagreb, krunicu  muškarci mole na vlastite nakane, i u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici i Zadru.