PRKAČIN U SRBU: “Nikakav ustanak ovdje nije bio, nego pokolj Hrvata”

Ante Prkačin, ratni načelnik Glavnog stožera HOS-a i saborski zastupnik, odlučio je ove godine iznijeti hrvatskoj javnosti istinu o tzv. antifašističkom ustanku u Srbu 27. srpnja 1941 godine. U Jugoslaviji se taj dan zvao ‘Dan ustanka naroda SR Hrvatske’ , a jedna od svrha tog datuma je bila da se prikaže da su Srbi prvi digli ustanak u Hrvatskoj, iako je Sisački partizanski odred kojeg je član bio i Janko Bobetko osnovan mjesec dana ranije.

On je u poduljem video objasnio događanja iz srpnja 1941. “Štovani, evo me pred spomenikom tzv. Danu ustanka naroda Hrvatske 27.7.41. u Srbu. Poznato vam je da sam ja ovu temu otvarao u Saboru u više navrata, a najmanje što mogu učiniti za sebe i za  istinu je da potražim ovih nekoliko zanimljivih mjesta, do sela Jelino polje gdje je na ražnju tog 27.7. ispečen katolički svećenik gospodin Juraj Gospodnetić.

Isto tako ću otići do Oštrelja i do kninske crkve, jer su dan ranije, na katolički blagdan Svete Ane, lokalni katolici sjeli u dva vlaka i otišli jedni prema kninskoj crkvi, drugi prema Oštrelju, 15 km od Drvara. Vraćali su se u večernjim satima, i naišli na ono na što smo mi nailazili 91. godine – na balvane na pruzi. Tad su iz šume iskočili “ustanici” izvikujući parole u slavu kralja Petra Karađorđevića i pljujući  hrvatsku državu češće nego ustaški pokret, jer o ustašama nisu puno ni znali. Nasrnuli su na hodočasnike i počeli ih listom ubijati. Međutim sretna je okolnost što je u toj kompoziciji bio katolički svećenik Branimir Župančić. On je bio prijatelj s ocem jednog od ustanika, pa je tražio da poštede živote bar žena i djece – ili da ubiju i njega. I ovi koji su se vraćali s Oštrelja imali su sreće, pobijeni su samo muškarci, a ovi koji su se vraćali iz kninske crkve nije bila takve sreće – poklani su svi do zadnjega. Među njima je bio 82-godišnji katolički svećenik kojeg su zaklali i bacili u jamu. I najmlađe dijete, dječačić od 3 godine, je također zaklan i bačen u tu jamu.

Nakon toga, 27.7. počinje suludo divljanje i ubijanje Hrvata. Ja sam u Saboru i javnosti do sad bar pet puta rekao da je na ovim prostorima ubijeno više katoličkih svećenika nego hrvatskih vojnika, kako bih dokazao da tu nikakav ustanak nije bio, jer ustanak je kad ustane narod protiv organizirane vojne ili policijske sile. Tu nikakve hrvatske vojske ni policije nije bilo, bilo je desetak žandara koji su čuvali prugu jer je bila oštećena pa popravljana. Od tih žandara jedan je ubijen, dvojica ranjena, ostali su se razbježali, to je što se Hrvatske vojske tiče.”

“Kad dođem do Jelina Polja, otići ću do mjesta gdje je naložena velika vatra na kojoj je pečen svećenik Gospodnetić”, kaže Prkačin.

Što je još rekao, poslušajte u videu: