Procesija na Filipinima: Okupilo se više od milijun vjernika

Više od milijun bosonogih kršćana priključilo se u utorak godišnjoj vjerskoj procesiji na većinski katoličkim Filipinima u čast stoljećima starog kipa Isusa Krista.

Više od 5600 policajaca osiguravalo je svečanost Crnog Nazarećanina koja se održava nakon tri godine stanke zbog pandemije covida-19. Crni Nazarećanin drveni je kip Isusa Krista okrunjena trnjem koji nosi križ. Poklonici vjeruju da kip ispunjava molitve i želje, prenose svjetski mediji.

Tijekom procesije kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.

Prvi put u procesiji Crni Nazarećanin je zaštićen staklenim kavezom kako bi spriječio sudionike da se penju na postolje i dotiču kip.

Procesija do male bazilike Crnog Nazarećanina ponovno prikazuje kretanje kipa 1787. godine.

Filipinski Crveni križ rekao je da su njegovi volonteri liječili 180 pacijenata koji su patili od nesvjestice, modrica, razderotina i poteškoća s disanjem, četiri sata nakon procesije koja je počela u u 4. 45 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Vlada je utorak proglasila neradnim blagdanom u gradu Manili,  dok su lokalne vlasti uvele zabranu prodaje alkoholnih pića i nošenja vatrenog oružja među civilima tijekom blagdana.

Telekomunikacijske tvrtke privremeno su prekinule pružanje usluga u tom području iz sigurnosnih razloga.

Vjeruje se da su kip Crnog Nazarećanina 1606. iz Meksika na Filipine donijeli španjolski misionari.

Smatra se čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.