Promovirana knjiga “Rim, a ne Beograd” Darka Hudelista…

Hudelist je istaknuo kako je naslov knjige "Rim,a ne Beograd," zapravo, nikad izrečeno geslo i krilatica Katoličke Crkve u Hrvatskoj...

Knjiga “Rim, a ne Beograd, u kojoj autor Darko Hudelist na 800 stranica detaljno analizira ulogu  važnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj za vrijeme komunističke vlasti Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji, promovirana je u ponedjeljak na večer u Solinu.

Hudelist je istaknuo kako je naslov knjige “Rim,a ne Beograd,” zapravo, nikad izrečeno geslo i krilatica Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

“Poruka te krilatice je da je glavni grad Hrvata Rim u smislu Vatikana-centar zapadnog civilizacijskog kruga s kojim su Hrvati u tijesnim vezama trinaest stoljeća, a Beograd je glavni gard Jugoslavije u koju su Hrvati ušli stjecajem povijesnih okolnosti,,” rekao je Hudelist. Po njegovim riječima, Rim je “stvarni stožer Hrvata”

Hudelist je istaknuo kako njegova knjiga tematizira nacionalno-politički angažman Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20 stoljeću s naglaskom na pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva, koji se, po njemu odvija u dva razdoblja-najprije u vrijeme Alojzija Stepinca a zatim drugi “glavni dio” u doba Franje Kuharića i Frane Franića između 1975. i 1984. godine.

“To je bio državotvorni pokret Katoličke Crkve u Hrvatskoj koja je bila jedina nacionalna snaga u Hrvatskoj koja je smjela i mogla slobodno govoriti svojim posebnim metajezikom nakon sloma Hrvatskog proljeća,” rekao je Hudelist.

Govoreći o važnosti razdoblja između 1975. i 1984. godine, Hudelist je istaknuo kako je to bilo vrijeme kada se mijenjala struktura svijeta na globalnoj regionalnoj i domaćoj hrvatskoj razini.

“Na globalnoj razini tada se odvija informatička revolucija i globalizacija koja ima svoje političke značajke u smislu rušenja bipolarne strukture Europe i svijeta, to jest rušenja komunističkog sustava u čemu su glavne uloge odigrali Vatikan na čelu s Papom Ivanom Pavlom II i američki establišment na čelu s predsjednikom Jimmy Carterom i njegovim savjetnikom Zbigniewom Brzezinskim koje je naslijedio Ronald Reagan.

“To je bilo razdoblje u kojem se trebalo uključiti u to i rješavati domaće probleme na planu osamostaljenja Hrvatske tijekom 70-ih i 80-ih godina a posebno kada je krenula rušilačka snaga iz Beograda u smislu Miloševićevog velikosrpskog projekta,” kazao je Hudelist.
Govoreći u svojoj knjizi, Hudelist je također istaknuo kako je on “obraćenik te se krizmao prošlog ljeta.”
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je naglasio kako je knjiga “Rim, a ne Beograd,” iznimno važna jer su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata željele odvojiti Katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, odnosno od Rima

“Hvala Katoličkoj Crkvi i kardinalima Stepincu i Kuhariću, jer da nije bilo njih danas bi neki drugi, slični Jakovu Blaževiću, pisali knjige o Beogradu a ne o Rimu,” rekao je Boban.

Don Vjekoslav Pavlinović je kazao kako knjiga “Rim, a ne Beograd” pokazuje da je Crkva u Hrvata “znala biti mudra i da se nije odrekla svojeg naroda.”

“Hudelist u ovoj knjizi govori o događajima koji su počeli u Solinu gdje je 1975. godine započeo pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, a koji su urodili hrvatskom državom 90-ih godina 20. stoljeća,” kazao je don Pavlinović.

Na promociji ove knjige u Solinu prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma o završnom slavlju “Jelenine godine 12. rujna 1976.” ispred solinske Crkve u nazočnosti oko 100.000 ljudi. Ovaj dokumentarni film, koji se bavi jubilejom “Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata” a kojeg je prije 41 godinu proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba, do sada, kako je rečeno, nije prikazivan široj javnosti.H

G.S.